Full brannberedskap i hele Sør-Norge

<p>Det er fortsatt stor fare for skogbrann i hele Sør-Norge. Her er et av Forsvarets helikopter som slukker skogbrann ved Ytre Lauvrak i Froland kommune i Aust-Agder.( Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX</p>
Det er fortsatt stor fare for skogbrann i hele Sør-Norge. Her er et av Forsvarets helikopter som slukker skogbrann ved Ytre Lauvrak i Froland kommune i Aust-Agder.( Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

I hele Sør-Norge er det fortsatt stor skogbrannfare, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opprettholder derfor full beredskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Einar Olsen): – Denne beredskapen vil vedvare så lenge vi har ekstrem tørke i store skogsområder, sier DSB-sjef Jan Arvid Lea til NTB. Beredskapen omfatter bruk av norske og utenlandske helikoptre og fly hvis det blir nødvendig.

Lea varsler nå full gjennomgang av statens skogbrannberedskap basert på erfaringene fra den store brannen i Froland.

– Dagens ordning har fungert godt i 15 år, men de ekstreme tørkeperiodene som kan ha sammenheng med klimaendringer, gjør at vi nå må se om ordningen må forbedres og eventuelt utvides, sier Lea.

Kommunalt ansvar

Han fastslår at det etter loven fortsatt er den enkelte kommune som har ansvaret for å slukke skogbranner i sitt område. Statens skogbrannberedskap er et tilbud om bistand som kommunene kan benytte seg av.

– Det er staten som dekker utgiftene ved all bistand, men ansvaret ligger hos den enkelte kommune. Vår hjelp foregår på kommunenes premisser, sier Lea.

Han mener brannen i Froland kan ha gitt nye lærdommer.

– Det kan se ut som vi vil møte andre utfordringer i årene fremover. Det blir lengre tørkeperioder, mer som kan brenne og annerledes vindforhold, sier DSB-sjefen.

Han sier dagens bistandsordning ikke har lagt en fast ramme på to helikoptre som flystøtte ved skogbranner.

– Gjennom hele uken trappet vi opp bruken av helikopter, men det kan se ut som om denne brannen utviklet seg annerledes enn det vi har opplevd tidligere. Derfor var også innsatsen av mannskap og materiell langt større, sier han.

– Uhyre vanskelig

Lea viser til at Sivilforsvaret mobiliserte hele 600 mann, rundt 25.000 meter brannslanger, 37 pumper og mye annet materiell.

– I tillegg reiste vi en hel teltleir og fikk omfattende sambandsutstyr til å fungere. Samtidig tok vi kontakt med andre sivilforsvarsdistrikter for å kartlegge hvor store ressurser vi kunne mobilisere i tillegg. Det dreide seg om 1.000 mannskaper og 150.000 meter brannslanger, sier Lea.

Han utelukker ikke at statens skogbrannberedskap i fremtiden ikke bare er et tilbud om bistand, men at også ansvar overføres fra små kommuner til staten.

– Det er uhyre vanskelig å håndtere store og kompliserte skogbranner for små kommuner selv om de har et godt samarbeid. Men selv med en overføring av ansvar til staten vil de konkrete problemene kreve at vi hele tiden søker de beste løsningene.

– Det er mange forbedringer som kan gjøres samtidig som det alltid vil være forskjellige måter å gjøre ting på. Under gjennomgangen av brannen i Froland vil vi først konsentrere oss om hva vi kan gjøre bedre, sier Lea, som ikke utelukker at det også kan bli et ressursspørsmål dersom klimaendringer øker faren for mer omfattende branner enn hva vi hittil har hatt i Norge. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus