Over 2000 skademeldinger i barnevernet
Flere enn 2.000 tilfeller av vold, skader og trusler ble i fjor rapportert fra ansatte i barnevernet. Sikkerhet er likevel et underprioritert område.
Sist fredag ble en 19 år gammel mann funnet skyldig i drapet på en 16-årig medbeboer på Fjellet ungdomshjem i Nannestad i Akershus i mars i fjor. Under forklaringene i tingretten kom det fram at en ansatt på barnevernsinstitusjonen ikke kunne forhindre at 16-åringen ble stukket ned og drept med en fruktkniv.
Selv om drap heldigvis hører til sjeldenhetene, er vold og ikke minst trusler en svært dagligdags hendelse i norske barnevernsinstitusjoner. I fjor ble det i landets fem regioner registrert over 2.000 skademeldinger, viser tall som NTB har samlet inn. Tallene viser trolig bare en del av sannheten.
I Barne- og familieetaten mangler man et fungerende system for å registrere de mange tilfellene av vold og trusler, men et prøveprosjekt er nå i gang.
Vanskelig
– Dagligdagse ting, som et blåmerke eller gjentatte trusler, blir sjelden eller aldri rapportert. Men dersom folk knekker ribbein eller nesen så registreres det selvfølgelig, sier leder Pernille Pettersen Smith i Barne-ungdoms- og familieetaten (Bufetat) region øst.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFysiske skader hører likevel med til sjeldenhetene. Av 605 registrerte skademeldinger som ble levert i region Øst i fjor, endte 26 forhold med behandling hos lege, tannlege eller fysioterapeut. Vanligst er forekomsten av trusler, truende atferd og spytting.
– Mange av ungdommene som er under tilsyn av Bufetat har allerede dype problemer med voksne og autoriteter. Det gjør det vanskelig for de ansatte å ha den nødvendige påvirkning i kritiske situasjoner, sier Smith.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Ingen sikkerhet
– Det er påfallende at det er fullstendig fravær av tenkning på sikkerhet under utdannelsen til de yrkesgruppene som arbeider på slike institusjoner, sier HMS-rådgiver Svein Ruset-Moland i Bufetat Midt-Norge til NTB.
Etter at han gikk fra fengselsvesenet til barnevernet har Ruset-Moland satt i gang forsøksprosjekter hvor de ansatte ved barnevernsinstitusjonene i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelagsfylkene skal bli i stand til å se sin og beboernes sikkerhet på en ny måte.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Mens ansatte i politiet og i fengselsvesenet har sikkerhet som en naturlig tema, har dette ingen plass i opplæringen av sosionomer, vernepleiere eller barnevernspedagoger, sier Ruset-Moland.
Høye tall
I region vest har Bufetat registrert hele 787 skademeldinger i fjor. Målt mot resten av landet er dette veldig mange, men regionen har hatt en satsing på å oppnå en bedre og riktigere registrering enn tidligere.
– Jeg ser vi har høye tall i Region vest, men vi har også mange institusjonsplasser – omtrent 125 plasser i 2007. Vi har også hatt sterk oppmerksomhet mot dette med innrapportering av skader, vold og trusler i internt i regionen, sier informasjonssjef Mirjam Glosvik til NTB.
– Vi avventer et bedre verktøy for å få et riktig bilde av disse forholdene, sier informasjonsrådgiver Marit Aune i Bufetat region sør til NTB. (©NTB)