Superbakterier kan ødelegge ferieidyllen

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sommer og høysesong for utenlandsreiser. Ferierende nordmenn løper en stor risiko for å bli smittet av motstandsdyktige bakterier ved sykehusbesøk i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta
* I 2007 fikk 1.167.351 nordmenn, 25 prosent av befolkningen, skrevet ut antibiotika, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
* Mer enn hvert femte barn under ni år ble behandlet med antibiotika i 2007.
* Tallene viser en jevn økning i forbruket, i 2004 brukte 22,5 prosent antibiotika.
* Alle bakterier blir motstandsdyktige hvis de utsettes for antibiotika lenge nok.
* Konsekvensene av overforbruk kan være at sykdommer som normalt har vært enkelt å behandle, blir alvorlige, fordi bakteriene er resistente mot antibiotika.
* Det er vanligst med overforbruk av antibiotika ved luftveisinfeksjoner som går over av seg selv, f.eks. forkjølelse, bronkitt, halsbetennelse forårsaket av andre mikrober enn streptokokker, mellomørebetennelse hos barn og bihulebetennelser.
* Antibiotikaforbruket er lavt i Norge sammenlignet med resten av verden. Likevel er det enighet blant ekspertene om at forbruket er for høyt.
(Kilder: Folkehelseinstituttet og Antibiotikasenteret for primærmedisin) (©NTB)

Infeksjonssykdommer som lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, og sårinfeksjoner er nemlig vanskeligere å behandle i Sør-Europa enn i Norge.

Årsaken er den store forekomsten av superbakterier som antibiotika ikke tar knekken på.

Pandemi

– Vi står overfor en verdensomspennende pandemi av resistente bakterier. Det er et vanvittig stort overforbruk av antibiotika, noe som har ført til at man enkelte steder i verden ikke kan bruke antibiotika i det hele tatt, sier overlege Dag Berild ved infeksjonsmedisinsk seksjon ved Aker sykehus i Oslo.

Hvis man havner på sykehus, enten det er i Sør-Europa, USA eller Asia, er risikoen for å bli smittet av superbakteriene stor, uavhengig av hvilken sykdom man har.

Går over av seg selv

Morten Lindbæk er professor i allmennmedisin og leder Antibiotikasenteret ved Universitetet i Oslo.

– Hjemme i Norge kan sykdommer som luftveisinfeksjoner, urinveisinfeksjoner og hudinfeksjoner behandles med vanlig penicillin. Blir man syk i utlandet, må man behandles med en mer bredspektret type antibiotika. Derfor er det fare for at det tar lengre tid før man blir frisk, og risikoen for komplikasjoner er større, sier Lindbæk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at man ved sykdommer som ørebetennelse, bihulebetennelse og halsbetennelse veldig ofte blir frisk av seg selv.

– Derfor skal man tenke seg om to ganger før man tar imot antibiotika, sier Lindbæk.

Smarte bakterier

– Bakterier er veldig smarte. Når de føler seg truet av antibiotika, endrer de arvestoffet slik at de slipper unna medisinen. På denne måten blir alle bakteriene av denne typen motstandsdyktige, forklarer Berild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berild forteller at man ved sykehusbesøk i utlandet ikke kan ta noen forholdsregler, fordi bakteriene er der uansett.

– Må du på sykehus, så må du. Det eneste rådet jeg kan gi, er å la være å drikke seg dritings, la være å kjøre i fylla og unngå ubeskyttet sex. Pasienter som har kommet ut for skuterulykker i Thailand er en klassiker hos oss, sier Berild.

Jevn økning

– Antibiotikaforbruket er altfor høyt, selv om vi i Norge bruker lite antibiotika i global sammenheng. Men med det vi vet om konsekvensene av stort forbruk, burde vi stramme inn bruken, sier Berild.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at folk rett og slett må finne seg i å være litt forkjølet.

– Hvis man har litt vondt i halsen og føler at man ikke har tid til å være syk, er det også veldig lett å gå til legen og få antibiotika, sånn for sikkerhets skyld, sier Berild.

– Det verste av alt er at antibiotika er det mest verdifulle legemidlet vi har, det er det som har reddet flest liv opp gjennom historien. Hvis det blir oppbrukt, er vi ille stelt om noen tiår, mener Berild. (©NTB)