Flykter fra flommen

<p> Flomvann har lagt store områder under vann i Midtvesten i USA, som her i byen Palo i delstaten Iowa. Foto: REUTERS/Ron Mayland/ SCANPIX</p>
 Flomvann har lagt store områder under vann i Midtvesten i USA, som her i byen Palo i delstaten Iowa. Foto: REUTERS/Ron Mayland/ SCANPIX

Stadig flere elver i Midtvesten går over sine bredder og tvinger tusenvis av mennesker til å evakuere. Iowas to største byer står nå under vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midtvesten i USA opplever sin verste flom på 15 år. Gatene i Cedar Rapids i Iowa står under vann, og flere tusen mennesker har måttet evakuere. Foto: REUTERS/Frank Polich/ SCANPIXMidtvesten i USA opplever sin verste flom på 15 år. Gatene i Cedar Rapids i Iowa står under vann, og flere tusen mennesker har måttet evakuere. Foto: REUTERS/Frank Polich/ SCANPIX

Iowa er hardest rammet av flommene i Midtvesten som også har lagt områder i delstatene Kansas, Missouri, Wisconsin, Minnesota, Michigan og Indiana under vann.Flomdigre elver har brutt gjennom demningene i hovedstaden Des Moines og i byen Cedar Falls.– Denne beskyttelsen holdt i om lag fire timer før de begynte å hente folk ut fordi den ga etter, sier Tony Hill i brannvesenet i Des Moines mens han ser på en provisorisk flombeskyttelse bygget av sandsekker.

– Det er veldig nedslående. De la ned 3 kilometer med sandsekker i går og laget 8.000 sekker i timen, sier han om mannskapene og de om lag 2.500 frivillige som har prøvd å sikre byen.

Flykte

Minst 24.000 mennesker har måttet flykte fra sine hjem etter at elva Cedar River gikk over sine bredder. Sølevann står noen steder så høyt som to meter i flere av gatene i Cedar Rapids, og nesten 4.000 hus er blitt ubeboelige. Bærende på kjæledyr og sine viktigste verdisaker vasser folk gjennom gatene for å komme seg i sikkerhet.

Flere tusen innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine etter at Cedar Rapids i Iowa ble oversvømt av vann fra elva Cedar River. Folk prøver å redde med seg det de kan, og her bærer en redningsarbeider en hund i sikkerhet. Foto: REUTERS/Frank Polich (UNIFlere tusen innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine etter at Cedar Rapids i Iowa ble oversvømt av vann fra elva Cedar River. Folk prøver å redde med seg det de kan, og her bærer en redningsarbeider en hund i sikkerhet. Foto: REUTERS/Frank Polich (UNI

Vannmassene fra elva traff biler og hus med stor styrke og har tatt med seg flere bygninger på sin vei gjennom byen.

Brannvesenet anslår skadene i Cedar Falls til om lag 3,8 milliarder kroner. Vannstanden i elva er nå på vei tilbake, men det vil ta lang tid før alt vannet vil være fjernet fra gatene.

– Det har vært en vanskelig uke for delstaten vår, sier guvernør Chet Culver.

– Vår Katrina

Universitetet i Iowa i Iowa City har sendt hjem studentene ettersom universitetet nå står i fare for å bli rammet av oversvømmelsene.

– Dette er vår versjon av Katrina, sier Mike Sullivan i kriseberedskapen i byen.

I nabodelstaten Illinois har Mississippi gått over sine bredder, mens det sørlige Wisconsin har vært oversvømt i flere dager allerede. President George W. Bush erklærte fem fylker i Wisconsin for katastrofeområder lørdag.

Ekstremvær har kostet 16 personer livet i Iowa og har gjort flere tusen hjemløse siden uværet begynte 25. mai. Ytterligere fem personer har mistet livet andre steder i Midtvesten.

Tornadoer

Midtvesten opplever sine verste oversvømmelser på 15 år etter store nedbørsmengder og en rekke tornadoer.

Flom har ødelagt store landsbruksområder og gjort stor skade på avlingene i Iowa, som er USAs største produsent av mais. De globale maisforsyningene kan dermed bli rammet, i en tid der økende pris på mais og andre matvarer har skapt opptøyer i flere fattige land. (©NTB)

Personvernpolicy