Flykter fra flommen

Flomvann har lagt store områder under vann i Midtvesten i USA, som her i byen Palo i delstaten Iowa. Foto: REUTERS/Ron Mayland/ SCANPIX
 Flomvann har lagt store områder under vann i Midtvesten i USA, som her i byen Palo i delstaten Iowa. Foto: REUTERS/Ron Mayland/ SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere elver i Midtvesten går over sine bredder og tvinger tusenvis av mennesker til å evakuere. Iowas to største byer står nå under vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtvesten i USA opplever sin verste flom på 15 år. Gatene i Cedar Rapids i Iowa står under vann, og flere tusen mennesker har måttet evakuere. Foto: REUTERS/Frank Polich/ SCANPIXMidtvesten i USA opplever sin verste flom på 15 år. Gatene i Cedar Rapids i Iowa står under vann, og flere tusen mennesker har måttet evakuere. Foto: REUTERS/Frank Polich/ SCANPIX

Iowa er hardest rammet av flommene i Midtvesten som også har lagt områder i delstatene Kansas, Missouri, Wisconsin, Minnesota, Michigan og Indiana under vann.Flomdigre elver har brutt gjennom demningene i hovedstaden Des Moines og i byen Cedar Falls.– Denne beskyttelsen holdt i om lag fire timer før de begynte å hente folk ut fordi den ga etter, sier Tony Hill i brannvesenet i Des Moines mens han ser på en provisorisk flombeskyttelse bygget av sandsekker.

– Det er veldig nedslående. De la ned 3 kilometer med sandsekker i går og laget 8.000 sekker i timen, sier han om mannskapene og de om lag 2.500 frivillige som har prøvd å sikre byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flykte

Minst 24.000 mennesker har måttet flykte fra sine hjem etter at elva Cedar River gikk over sine bredder. Sølevann står noen steder så høyt som to meter i flere av gatene i Cedar Rapids, og nesten 4.000 hus er blitt ubeboelige. Bærende på kjæledyr og sine viktigste verdisaker vasser folk gjennom gatene for å komme seg i sikkerhet.

Flere tusen innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine etter at Cedar Rapids i Iowa ble oversvømt av vann fra elva Cedar River. Folk prøver å redde med seg det de kan, og her bærer en redningsarbeider en hund i sikkerhet. Foto: REUTERS/Frank Polich (UNIFlere tusen innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine etter at Cedar Rapids i Iowa ble oversvømt av vann fra elva Cedar River. Folk prøver å redde med seg det de kan, og her bærer en redningsarbeider en hund i sikkerhet. Foto: REUTERS/Frank Polich (UNI

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannmassene fra elva traff biler og hus med stor styrke og har tatt med seg flere bygninger på sin vei gjennom byen.

Brannvesenet anslår skadene i Cedar Falls til om lag 3,8 milliarder kroner. Vannstanden i elva er nå på vei tilbake, men det vil ta lang tid før alt vannet vil være fjernet fra gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en vanskelig uke for delstaten vår, sier guvernør Chet Culver.

– Vår Katrina

Universitetet i Iowa i Iowa City har sendt hjem studentene ettersom universitetet nå står i fare for å bli rammet av oversvømmelsene.

– Dette er vår versjon av Katrina, sier Mike Sullivan i kriseberedskapen i byen.

I nabodelstaten Illinois har Mississippi gått over sine bredder, mens det sørlige Wisconsin har vært oversvømt i flere dager allerede. President George W. Bush erklærte fem fylker i Wisconsin for katastrofeområder lørdag.

Ekstremvær har kostet 16 personer livet i Iowa og har gjort flere tusen hjemløse siden uværet begynte 25. mai. Ytterligere fem personer har mistet livet andre steder i Midtvesten.

Tornadoer

Midtvesten opplever sine verste oversvømmelser på 15 år etter store nedbørsmengder og en rekke tornadoer.

Flom har ødelagt store landsbruksområder og gjort stor skade på avlingene i Iowa, som er USAs største produsent av mais. De globale maisforsyningene kan dermed bli rammet, i en tid der økende pris på mais og andre matvarer har skapt opptøyer i flere fattige land. (©NTB)