Lettere å bryte seg ut enn inn

Ny sikkerhetsteknologi står ofte i motsetning til krav om raske rømningsveier. Illustrasjonsfoto: Melissa King
Ny sikkerhetsteknologi står ofte i motsetning til krav om raske rømningsveier. Illustrasjonsfoto: Melissa King

Nye elektroniske låsesystemer gjør det enklere å bryte seg ut av et lokale enn inn. – Problematisk, mener sikkerhetsbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er en utilsiktet gavepakke til potensielle innbruddstyver: De nye elektroniske låsesystemene, kombinert med strenge regler for rømningsveier og rask evakuering, gjør det ofte enklere å bryte seg ut enn inn.

Som bygningseier opplever du å få krav fra flere kanter. Å kombinere dem kan være en nøtt. Det finnes stadig flere eksempler på at «innbruddstyver» har blitt værende i et forretnings- eller næringslokale etter stengetid uten å ha blitt oppdaget før det er for sent. Fred Seierland i sikkerhetsselskapet Trio Ving er bekymret.

- Som bygningseier opplever du å få krav fra flere kanter. Å kombinere dem kan være en nøtt, sier Seierland.

- På den ene siden har du Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG), som setter krav til innbruddssikring. Det finnes ulike beskyttelsesklasser, avhengig av forsikringsselskapets definisjon av virksomheten. Disse kravene påvirker hvilke dørløsninger som kan aksepteres.

- I bygningsforskriftene finner du det som ved visse dører nesten kan kalles motstykket til FG, nemlig kravet om at alle raskt skal kunne komme seg ut, for eksempel ved brann eller andre panikksituasjoner.

Eiers ansvar

- Vi kjenner problemstillingen, men står fast på at det primært er eiers ansvar å sørge for at dette fungerer, sier avdelingsleder Kari Jensen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Jensen skiller mellom sikkerhet og security, hvor sistnevnte handler om sikring mot innbrudd og lignende.

DSBs ansvar handler om å ivareta regelverket, spesielt ved at andre hensyn ikke får gå foran brann- og eksplosjonsvernloven og den såkalte forebyggende-forskriften. I tillegg er det spesifisert krav om trygg og sikker rømning etablert i blant annet plan- og bygningsloven.

- Problemstillingen er kjent og avklart gjennom konkrete tilfeller, sier Jensen.

- For noen år siden foranlediget en brannøvelse på Oslo Plaza en slik diskusjon, men her fant hotellet en løsning. Beskrivelse av personvern kontra brannsikkerhet finnes også i en vurdering av brannen på et sykehjem i Sveio, hvor to personer omkom.

Dag- og nattløsning

Vi snakker om én løsning som fungerer så lenge det er mennesker i bygget, samt en tilleggsløsning som fungerer om natten. Fra sikkerhetsbransjen er svaret i mange tilfeller en dag- og en nattløsning.

- Vi snakker om én løsning som fungerer så lenge det er mennesker i bygget, samt en tilleggsløsning som fungerer om natten, når dørene sikres bedre enn på dagtid, sier Fred Seierland.

- En måte å gjøre dette på er å montere flere låser på døren, der minst én kan være elektromekanisk.

Seierland peker også på at prosjektering av sikkerhet ved visse virksomheter kan være komplisert fordi det finnes mange typer dører i en bygning.

Et tredje problem er at de mange leverandørene av dør- og låsløsninger opererer med forskjellig teknologi. Dermed blir det mye informasjon å forholde seg til, noe som vil være kritisk i en faresituasjon.

Ikea rammet

I løpet av mars i år ble møbelkjeden Ikea rammet av et alvorlig tilfelle av utbrytere ved sitt varehus i Linköping. Personer, som trolig hadde blitt igjen etter stengetid, hadde montert såkalt skimmingsutstyr (utstyr for kortavlesning) på kortleserne i kassene.

Gjerningsmennene ble ikke registrert av sikkerhetsmekanismene da de kom seg ut, men av kameraer som ble slått på da de forlot stedet. De antatte gjerningsmennene ble ikke tatt.

«Utbruddet» ble oppdaget lørdag morgen og de falske kortleserne fjernet ved lunsjtider. Det er usikkert hvorvidt og i så fall hvor mange kunder som er rammet av svindelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus