Sarkozy vil unngå «irsk krise»

Sarkozy vil unngå «irsk krise»
Sarkozy vil unngå «irsk krise»

EUs medlemsland må fortsette prosessen med å godkjenne den nye EU-traktaten for å unngå krise etter nei-flertallet i Irland, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lisboa-traktaten
-53,4 prosent av de irske velgerne stemte nei til EUs Lisboa-traktat, mens 46,6 prosent stemte ja.

-53,1 prosent av de stemmeberettigede avga stemme i torsdagens folkeavstemning.

-Lisboa-traktaten er en reforhandlet utgave av grunnlovstraktaten Frankrike og Nederland avviste i 2005. Den irske grunnloven krever som den eneste i EU folkeavstemning om traktaten.

-De øvrige 26 EU-landene lar nasjonalforsamlingene avgjøre, og til nå har 18 land godkjent traktaten eller er i ferd med å godkjenne den.

Paris (NTB-AFP):- De andre må fortsette ratifiseringen så den irske hendelsen ikke blir en krise, sa Sarkozy på pressekonferanse i Paris lørdag.

Irland var det eneste av EUs 27 medlemsland som arrangerte folkeavstemning om Lisboa-traktaten. Irenes nei har skapt stor tvil om den videre integrasjonsprosessen i EU.

Lisboa-traktaten var «plan B» etter at velgerne i Frankrike og Nederland forkastet EUs grunnlovsutkast i folkeavstemninger for tre år siden.

Frankrike overtar som EUs formannsland fra 1. juli. Det irske nei blir et «tilleggsproblem», sa Sarkozy.

- Mange europeere forstår ikke hvordan vi nå forsøker å bygge Europa. Det må vi ta i betraktning jo før jo heller, og endre måten vi forsøker å bygge Europa på, sa den franske presidenten.

Han framhevet innvandring og høye bensinpriser som prioriterte saker for Frankrike som formannsland i EU, fra 1. juli til 1. januar. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus