- USA er nøkkelen til fred på Gaza

<p class="MsoNormal">Palestinerne bærer en mann som ble rammet av en eksplosjon i byen Beit Lahiya nord i Gaza. Eksplosjonen skjedde 12. juni. Foto: AP Photo / Khalil Hamra / Scanpix.</p>
Palestinerne bærer en mann som ble rammet av en eksplosjon i byen Beit Lahiya nord i Gaza. Eksplosjonen skjedde 12. juni. Foto: AP Photo / Khalil Hamra / Scanpix.

Nye forhandlinger er i gang, et år etter at Hamas tok makten på Gaza-stripen. Men en fredsløsning er fortsatt langt unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Kairo:) 12. juni 2007 jagde militsen til Hamas ut sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene og den lokale Fatah-lederen Mohammed Dahlan, som siden har vært i tiflukt i Ramallah.

Siden maktovertakelsen har de to fraksjonene ligget i bitter strid med hverandre. Presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene kalte maktovertakelsen til Hamas for et «kupp», sparket Hamas-regjeringen og gjenopptok forhandlingene med Israel.

Samtidig erklærte Hamas at de var den eneste «legitime» regjeringen, og kalte Fatah-ledelsen for «kuppmakere». Men nye forhandlinger mellom Hamas og Israel og Hamas og Fatah kan signalisere at palestinerne går fredeligere tid i møte.

- Jeg tror dette kan føre til en tilnærming mellom partene. Begge føler at dagens situasjon ikke fører noe sted. Abbas føler seg snytt av Olmert og han er ikke i stand til å gi palestinerne noe, sier Walid Kazziha, direktør for den statsvitenskaplige avdelingen ved American University in Cairo.

Gradvis tilnærming

De to kamphanene, Hamas og Fatah, møtte hverandre i forrige uke for samtaler i den senegalske hovedstaden Dakar. I følge en felles erklæring fra møtene har de gjenopprettet en atmosfære preget av «tillit» og «gjensidig respekt», melder BBC.

Åge Tiltnes i FAFO mener USA sitter med nøkkelen til en fredsprosess i Midtøsten. Foto: FAFO.Åge Tiltnes i FAFO mener USA sitter med nøkkelen til en fredsprosess i Midtøsten. Foto: FAFO.

- Det man kan håpe på, er at dette gir grunnlag for at Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene kan foreta en dialog med Hamas. Det er dit alle palestinere vil, de er fortvilet over at det politiske lederskapet ikke har gjort som befolkningen ønsker i årevis, sier Åge Tiltnes fra FAFO. Institusjonen var tett involvert i Oslo-avtalen mellom Israel og PLO.

I følge senegalesiske myndigheter hadde samtalene som mål å «gjenforene den palestinske familien». Landet er vertskap for samtalene i kraft av å ha lederstolen i Den islamske konferanse, en mellomstatlig organisasjon av islamske stater. Walid Kazziha mener samtalene har kommet i gang på grunn av press fra arabiske stater.

- Egypt er interessert i å gjenvinne rollen som mellommann i regionen, de følte seg tilsidesatt etter forhandlingene mellom den libanesiske regjeringen og opposisjonen i Qatar. Samtidig må syrerne vise at hvis de fortsatt hjelper palestinerne, samtidig som de selv forhandler med Israel, sier Kazziha.

Kan sidestille selvstyremyndighetene

Samtidig med dialogen mellom Hamas og Fatah, har den israelske forsvarsministeren Amos Gilad vært i samtaler med sjefen for de egyptiske etterretningstjenestene i Kairo, Omar Suleiman. Egypt forsøker å få i stand en våpenhvile mellom Hamas og Israel og en åpning av Rafah-grensen mellom Gaza og Egypt.

- Unilaterale forhandlinger ville være et hardt slag mot de palestinske selvstyremyndighetene. Israelerne innser at Gaza er et sikkerhetsproblem, enten de går inn eller trekker seg ut vil det ikke bli noen løsning uten forhandlinger, sier Kazziha.

- Samtidig utgjør ikke lenger Mahmoud Abbas eller Fatah noen sikkerhetstrussel mot Israel, det gjør ikke dem noe om de blir satt til siden.

Men Tiltnes fra FAFO mener en våpenhvile mellom Israel og Hamas kan være positivt for selvstyremyndighetene.

- Selvstyremyndighetene og president Mahmoud Abbas tenker kanskje at dette er et positivt skritt som indikerer en vilje fra Hamas til å forhandle med israelerne.

(artikkelen fortsetter under bildet).

En palestinsk jente holder en banner som oppfordrer til enighet mellom Fatah og Hamas. Foto: AFP Photo / Mahmud Hams / Scanpix.En palestinsk jente holder en banner som oppfordrer til enighet mellom Fatah og Hamas. Foto: AFP Photo / Mahmud Hams / Scanpix.

USA er nøkkelen

Statsviteren fra det amerikanske universitetet i Egypt er pessimistisk overfor USA og Israels rolle.

- USA mangler en politikk, og administrasjonen er på vei ut. Israelerne fører en politikk for å splitte og herske, de ønsker ikke at Hamas og Fatah skal finne sammen.

- Hadde Hillary Clinton blitt president ville hun ha tatt fatt med en gang. Med McCain eller Obama vil det ta lenger tid, de vil ha behov for å føle seg fram i flere år.

Åge Tiltnes er enig i at USA sitter med nøkkelen til en fredsprosess i Midtøsten. Det ser ut som de norske glansdagene fra Oslo-prosessen er over.

- Norge kan være en tilrettelegger på noen enkeltpunkter. Dette er små biter som er viktige i seg selv, men selv her kan vi ikke ha noen direkte rolle.

Pessimistisk Hamas-akademiker

- Jeg tviler sterkt på at disse samtalene kan føre til noe. Den endelige beslutningen er i USA og Israels hender, så lenge de ikke vil at Abbas og Hamas skal tilnærme seg hverandre vil det ikke bli noen løsning, sier Azzam Tamimi pessimistisk.

Han er direktør for «Institute of Islamic Political thought» i London og har skrevet boken "Hamas: Unwritten Chapter" og regnes for å stå nært den islamistiske bevegelsen. Tamimi mener at president Mahmoud Abbas opptrer som enn nikkedukke for USA og at Fatah ikke lenger har noen politisk framtid.

- Dette er ikke en konflikt mellom Hamas og Fatah, men mellom selvstyremyndighetene og Hamas. Fatah som en politisk organisasjon er ferdig.

Krise i Gaza

Den humanitære situasjonen i Gaza skal være verre enn siden begynnelsen av den israelske okkupasjonen i 1967, i følge en undersøkelse gjort av blant annet Amnesty International, Care International og Oxfam i Storbritannia. Rapporten ble publisert i mars. De israelske militærangrepene gjør dagliglivet vanskelig, samtidig som arbeidsledigheten er rekordhøy. 75,000 av 110,000 ansatte i den private sektoren har mistet arbeidet.

80 prosent av innbyggerne på Gaza-stripen er avhengig av hjelpeorganisasjoner for å skaffe mat, en økning på 17 prosent fra 2006. Vanntilgang og kloakksystemet har nesten kollapset. Koalisjonen av hjelpeorganisasjoner oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gripe inn ovenfor den humanitære krisen. Men lite tyder på noen snarlig løsning.

- Det vil ta lang tid før det skjer noe konkret. Først må Hamas og Fatah finne sammen. Det vil også være uenigheter i Israel om hvordan man skal gå videre, sier Walid Kazziha.

Kan anerkjenne Israel

Kairo-forskeren peker på at interne uenigheter både blant israelere og palestinere vil føre til at fredsprosessen vil trekke ut og tror fortsatt det vil ta flere år før partene kan finne en løsning. Men han er fortsatt optimistisk ovenfor mulighetene for en fredsavtale.

- Hamas er klare til å anerkjenne Israel. Alt de har sagt om å etablere en palestinsk stat på vestbredden og Gaza, og en langsiktig våpenhvile med Israel, peker i den retningen. Men de er også avhengige av anerkjennelse fra USA og Israel.

Islamistorganisasjonen har programfestet ødeleggelsen av Israel i sitt opprinnelige charter fra 1987, men ledere fra bevegelsen har senere tonet ned betydningen av dette dokumentet. Men Hamas nekter fortsatt en fullstendig anerkjennelse av Israel og er bare villige til å snakke om en langsiktig våpenhvile, ikke en fullstendig fredsavtale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus