Åslaug Haga sykmeldt

Åslaug Haga sykmeldt
Åslaug Haga sykmeldt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er sykmeldt i tre uker. Nå får Haga støtte. - God bedring, sier Senterpartinestleder Brekk, Høybråten, Solberg, Jensen, Stoltenberg, Bondevik og ABC Nyheters l

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bakgrunnen
- Lørdag 14. juni: Olje-og energiminister Åslaug Haga sykmeldes av sin lege i tre uker. Samme dag har Dagbladet et oppslag som sier at Haga og mannen bor ulovlig i deler av huset sitt fordi de ikke sendte inn søknad om brukstillatelse etter at huset i Ås ble påbygd.

- Torsdag 12. juni: Åslaug Haga uttaler på en pressekonferanse at hun seriøst har vurdert å gå av som statsråd og Sp-leder som følge av medietrykket mot henne.

- Onsdag 11. juni: På et møte mellom Ås kommune, Haga og ektemannen Bård Hopland, blir det avklart at paret har leid ut et 34 kvadratmeter stort stabbur i hagen uten tillatelse fra kommunen.

- Tirsdag 10. juni: Det avsløres at Haga og Hopland i ti år har hatt en ulovlig oppsatt brygge på sitt sommersted i Nordfjord.

- Åslaug Haga er også kritisert for konsulentavtalen den tidligere Sp-toppen Eli Arnstad inngikk med departementet tre uker etter at hun ga seg som Enova-sjef etter mobbeanklager. Hagas offentlige støtte til OL i Tromsø er også blitt møtt med massiv kritikk, blant annet fra miljøet rundt søkerbyene Oslo og Trondheim. (©NTB)

Oslo (NTB-Mats Rønning): - Sykmeldingen har en medisinsk begrunnelse som er gjort av en lege, sier statssekretær Guri Størvold (Sp), en av Hagas aller nærmeste medarbeidere.

- Er det medienes skyld at Haga nå er sykmeldt?

- Nei, det vil jeg på ingen måte si. Bakgrunnen for sykmeldingen er en medisinsk vurdering og innholdet i den er et forhold mellom legen og Åslaug Haga, sier Størvold til NTB.

- God bedring!

Åslaug Hagas kolleger ønsker henne god bedring, men vil ikke spekulere.

Hele Senterpartiet ønsker Åslaug Haga god bedring, og alle er ifølge 1. nestleder Lars Peder Brekk opptatt av at Haga kommer frisk og rask tilbake etter sykmeldingen.

- Nå er det viktig at Åslaug får ro til å bli frisk igjen. Jeg ser fram til å ha henne tilbake på jobb om tre uker. Jeg har snakket med henne og ønsket henne god bedring, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en kommentar til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åslaug Hagas uttalelse sist torsdag om at nok er nok, var et sterkt uttrykk. Og jeg ønsker henne god bedring og håper at hun kommer frisk og rask tilbake så snart som mulig, sier KrFs leder Dagfinn Høybråten til NTB.

– Jeg ønsker Åslaug Haga god bedring. Det er ikke opp til meg å kommentere hennes sykmelding – det er opp til Åslaug Haga og hennes lege, sier Frps formann, Siv Jensen, til NTB.

Frp-lederen sier at det har vært mange politikere i Hagas situasjon, og Jensen mener at flere av dem har følt et større offentlig press enn det Haga har vært utsatt for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men så lenge man ikke kjenner årsaken til sykmeldingen, er det bare å ønske henne god bedring, sier Siv Jensen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) uttrykte lørdag sympati med Åslaug Haga etter at hun er blitt sykmeldt. Bondevik sier til NTB via sin mediekontakt Øystein Mjærum at han håper Haga får nok hvile og at hun kommer tilbake i politikken med full kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres leder Erna Solberg stilte seg lørdag i rekken av rikspolitikere som ønsker Åslaug Haga god bedring. En kort melding formidlet gjennom Høyres hovedorganisasjon heter det også at Solberg ønsker Haga velkommen tilbake om tre uker når sykmeldingen er over.

- Krevende

I statsrådens fravær vil det daglige arbeidet i departementet bli ledet av statssekretær Liv Monica Stubholt. Verken Stubholt eller Størvold vil kommentere om sykmeldingen har sammenheng med medietrykket de siste dagene. Men Størvold innrømmer at det har vært en vanskelig tid.- Det er krevende på den måten at vi må gjøre en stor jobb i tillegg til alt det andre arbeidet i departementet. Det blir lange dager.Torsdag innrømmet en innbitt og kampvillig Åslaug Haga at hun har vurdert å trekke seg som statsråd.

- Jeg har TV-team hengende rundt huset. Jeg har barn som kommer bleike hjem fordi vi er en familie som er fullstendig invadert, sa Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiministeren utdypet overfor NTB at hun har opplevd de siste ukene som krevende, selv om hun medga at hun har begått feil i forbindelse med private disposisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men saker sauses sammen og skaper et bilde av meg som uetterrettelig. Det er sårende, feilaktig og jeg finner meg ikke i det, sa hun.

Forstår belastningen

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund vil ikke kritisere enkeltmedier for dekningen av Haga-saken, men mener det samlede omfanget er i overkant stort.

– Hvert oppslag for seg, hver nye avsløring, har vært relevant og en del av pressens samfunnsrolle. Pressen skal ettergå den som gir og forvalter landets lover og regler. Men det er ikke vanskelig å skjønne at det samlede medietrykket har vært en belastning for Åslaug Haga, sier Kokkvold til NTB.

– Samtidig skal vi alle være glade for at vi ikke har en overredaktør i dette landet som begrenser medienes samlede dekning. Da har vi ikke lenger det samfunnet vi ønsker oss, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kokkvold og Presseforbundet har fått en rekke henvendelser fra lesere som mener mediene har gått for langt og mener selv saken har fått for store dimensjoner samlet sett.

– Jeg opplever dimensjonene i saken som litt forstyrrede. Det er viktig at hver enkelt medarbeider og redaktør tenker over dimensjonene i egen dekning. Små bagateller kan lett bli store når alle medier føler eierskap til én og samme sak. Samtidig er det en klar fordel for oss alle at pressen er mer og ikke mindre pågående enn nødvendig.

Kokkvold anmoder norske redaktører, journalister og fotografer om å respektere sykmeldingen i den forstand at Haga får nødvendig ro og hvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det innebærer ikke at pressen skal slutte å skrive om saken eller la være å sjekke nye forhold som måtte dukke opp, understreker han.

Sykmeldt før

Åslaug Haga har også tidligere denne perioden vært sykmeldt. Høsten 2006 var det høyt blodtrykk som holdt henne borte fra jobb i noen uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først søndag vil det bli tatt stilling til hva slags følger sykmeldingen vil få for olje- og energiministerens planlagte program de kommende ukene.

- Utgangspunktet vårt er at vi skal håndtere alle politiske saker som ligger på Hagas bord, men enkelte planlagte besøk vil nok ikke kunne bli gjennomført som planlagt, sier Størvold. (©NTB)