Mener situasjonen er farlig i Froland

<p>Foto: Scanpix. </p>
Foto: Scanpix. 

Brannvesenet i Østre Agder melder lørdag at de har kontroll på storbrannen i Froland, men vinden har blåst opp kraftig, og Heimevernet på stedet er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en vesentlig endring i positiv retning. Ordet kontroll er en definisjonssak, men vi mener det passer på situasjonen rundt brannen nå, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til NTB.

Men Sjefen for Heimevernet på stedet, oberstløytnant Stein Borgersen, er ikke enig. Han øker beredskapen.

Naturen bestemmer

- Jeg mener kontrollbegrepet er blitt brukt nokså romslig. Det er naturen som bestemmer. I løpet av morgenen har det blåst kraftig opp igjen, og jeg tror vi kan vente oss noen stygge overraskelser, sier Borgersen til NTB.

Heimevernsstyrken trappes nå opp til 90 mann på kontinuerlig timesrotasjon.

- Det ulmer kraftig i skogen. Situasjonen er farlig. Her må vi sette alle kluter til, sier Borgersen.

Brannmannskapene har kjempet på syv brannfronter natt til lørdag. 130 mann og elleve helikoptre har vært i aksjon i slukkingsarbeidet. I tillegg ga værgudene endelig Froland en håndsrekning i form av noe nedbør.

Fremdeles knusktørt

Beregninger viser at rundt 30.000 mål er svidd av i storbrannen i Froland kommune. Ifølge brannsjefen er området nå avgrenset, og det er liten fare for at brannen vil spre seg ytterligere. Selv ikke om vinden nok en gang tiltar i styrke.

- Vi kan holde den der den er. Vinden er en x-faktor som kan føre til nok en oppblussing, men en oppblussing inne på feltet skal vi klare å håndtere, sier Kongsvik.

Det falt så lite regn natt til lørdag at det fordampet kjapt. Bakken er fortsatt knusktørr, og ilden ligger på bakken, og under tuer, og ulmer.

- Bare centimeter under bakken er det knusktørt. Situasjonen er fremdeles farlig, sier Kongsvik.

God oversikt

Et av hovedproblemene på Froland har vært den enorme røykavviklingen den kraftige vinden har skapt. Dårlig sikt har gjort at helikoptrene har vært lite effektive med presis slukking, men lørdag har himmelen klarnet.

- Nå er det mindre røyk. Dermed er det lettere å identifisere områdene og føre helikoptrene fram til rett sted. Det er positivt, sier Borgersen.

Sikrer boliger

Bebyggelsen skal ikke lenger være truet. Flammene har flere ganger truet boligene i Mykland sentrum og grendene i nærheten. 80 personer er evakuert og lørdag ettermiddag skal det tas stilling til når de kan vende tilbake til hjemmene sine.

Ingen bolighus har gått tapt i brannen, men mellom 15 til 20 hytter skal være brent ned.

Ifølge brannsjefen skal lørdag 160 mann i aksjon i området. Det er mannskap fra Heimevernet, Sivilforsvaret og brannvesen som deltar i slukkingsarbeidet.

- Vi vil nå vurdere om vi skal trappe opp styrken ytterligere, men det er et betydelig antall mennesker i aksjon nå, sier Kongsvik. (©NTB)

Personvernpolicy