Flere døde og savnede etter jordskjelv i Japan

Minst tre personer mistet livet og ti er savnet etter et kraftig jordskjelv rammet det nordlige Japan lørdag morgen. Skjelvet utløste flere jordras.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjelvet målte 7,2 på Richters skala og hadde sitt senter 10 kilometer under bakken i Iwate-regionen, som ligger om lag 500 kilometer nord for Tokyo. Det ble fulgt av over 100 etterskjelv.

Rystelsene utløste flere jordskred som rammet bygninger og ødela veier. Én person mistet livet i et skred i regionen Fukushima, sier regjeringstalsmann Nobutaka Machimura. En mann mistet livet i Iwate da han i panikk løp ut av huset sitt og ble truffet av en lastebil, mens en tredje døde etter å ha blitt truffet av fallende steiner på et damanlegg.

Nyhetsbyrået Kyodo melder at over 80 personer kom til skade, noen av dem alvorlig.

I byen Kurihara skal tre bygningsarbeidere være begravet i ruinene av et uferdig hus. Flere skal også være begravet av et leirras på et feriested med varme kilder.

Atomlekkasje

Ifølge kraftselskapet Tokyo Electric fungerer kjernekraftverkene i det rammede området som de skal etter skjelvet, melder TV-stasjonen NHK.

Kraftselskapet vedgikk etterpå at skjelvet hadde ført til en lekkasje av vann med radioaktivt materiale inne på kjernekraftanlegget i Fukushima. Men det skal ikke ha lekket ut radioaktivt vann ut av kraftverket, og driften av kraftverket blir ikke berørt av lekkasjen, melder Tokyo Electric.

Flere tusen mennesker mistet imidlertid strømmen etter skjelvet, som ble etterfulgt av flere etterskjelv.

Svaiet

TV-bilder fra skjelvet viste svaiende bygninger i byene nord i Japan, men jordskjelvet kunne også merkes i hovedstaden.

- Jeg kjørte, og bilen min begynte plutselig å riste. Jeg så telefonstolper og bygninger svaie voldsomt. Jeg så knuste vinduer og takstein som hadde falt ned, forteller en innbygger i byen Kurihara.

- Det var skummelt. Det var vanskelig å stå oppe. TV-en falt ned og kjøleskapet ristet, sier Sachiko Sugihara, en butikkeier i byen Oshushi.

Om lag 20 prosent av verdens jordskjelv med styrke 6 eller over rammer Japan, og landet har bygget infrastruktur og boliger som skal tåle kraftige rystelser. Et nytt varslingssystem gjorde japanske medier i stand til å varsle lørdagens skjelv like før det rammet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus