Brannen under kontroll

Brannen under kontroll
Brannen under kontroll

Etter en natt med noe nedbør og massiv innsats av elleve helikoptre og 200 mann, melder brannvesenet i Østre Agder lørdag at de har kontroll på storbrannen i Froland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen har nå stabilisert seg. Brannmannskapene har kjempet på syv brannfronter natt til lørdag. 130 mann og elleve helikoptre har vært i aksjon i slukkingsarbeidet. I tillegg ga værgudene endelig Froland en håndsrekning i form av noe nedbør.

- Det har vært en vesentlig endring i positiv retning. Vi må kunne si at vi har kontroll over brannen nå, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til NTB.

Fremdeles knusktørt

Estimater viser at rundt 30.000 mål er svidd av i storbrannen i Froland kommune. Ifølge brannsjefen er området nå avgrenset, og det er liten fare for at brannen vil spre seg ytterligere. Selv ikke om vinden nok en gang tiltar i styrke.

- Vi kan holde den der den er. Vinden er en x-faktor som kan føre til nok en oppblussing, men en oppblussing inne på feltet skal vi klare å håndtere, sier Kongsvik.

Det falt så lite regn natt til lørdag at det fordampet kjapt. Bakken er fortsatt knusktørr, og ilden ligger på bakken, og under tuer, og ulmer.

- Bare centimeter under bakken er det knusktørt. Situasjonen er fremdeles farlig, sier Kongsvik.

Sikrer boliger

Bebyggelsen er ikke lenger truet. Flammene har flere ganger truet boligene i Mykland sentrum og grendene i nærheten. 67 personer er evakuert og lørdag klokken 12 skal det tas stilling til når de kan vende tilbake til hjemmene sine.

Ingen bolighus har gått tapt i brannen, men mellom 15 til 20 hytter skal være brent ned.

Lørdag skal 160 mann i aksjon i området. Det er mannskap fra Heimevernet, Sivilforsvaret og brannvesen som deltar i slukkingsarbeidet.

- Vi vil nå vurdere om vi skal trappe opp styrken ytterligere, men det er et betydelig antall mennesker i aksjon nå, sier Kongsvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus