En trussel mot Norge?

Al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahri i et propagandainnslag sendt tidligere i måneden. Foto: Scanpix/AP.
Al-Qaidas nestkommanderende Ayman al-Zawahri i et propagandainnslag sendt tidligere i måneden. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Qaida har gjentatte ganger truet Norge. Men hvor alvorlig er trusselen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet mot den danske ambassaden forrige uke etterlot seg et krater i veien der bilbomben gikk av. Foto: Scanpix/AP.Angrepet mot den danske ambassaden forrige uke etterlot seg et krater i veien der bilbomben gikk av. Foto: Scanpix/AP.

I et intervju i april i år fremmet al-Qaidas nestsjef Ayman al-Zawahri trusler mot Norge og Danmark.

I truslene sa han blant annet at «Vi har truet Norge og alle andre land som tok del i krigen mot muslimene som del av forsvaret av vår ideologi, nasjon, oss selv og våre hellige ritualer. Danmark har gjort sitt ytterste for å demonstrere sin fiendtlighet mot muslimer, ved gjentatte ganger å vanære vår profet (...).» al-Zawahri oppfordret alle muslimer til å «skade Danmark».

Intervjuet ble offentliggjort av propagandaorganisasjonen As-Sahab 17. april 2008.

Mandag i forrige uke ble Danmark utsatt for det alvorligste terroranslaget i landets historie da en bilbombe gikk av utenfor den danske ambassaden i Islamabad, Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks mennesker ble drept og 35 såret da en bil fullastet med sprengstoff gikk i luften utenfor ambassaden. Den norske ambassaden, som ligger like i nærheten, fikk sine vinduer smadret av trykket fra eksplosjonen. Norsk UD fraråder nå norske borgere å reise til Pakistan med mindre det er «strengt nødvendig».

Dagen etter angrepet valgte Adresseavisen å trykke en ny karikaturtegning av en selvmordsaksjonist med påskriften «Jeg er Muhammed og ingen tør trykke meg» på t-skjorten. Tirsdag morgen denne uken ble TV 2-reporter Fredrik Græsvik angrepet av rasende ungdommer ved en religiøs skole i Pakistan etter en diskusjon om tegningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kokte over. Og det er det Muhammed-tegningene gjør, de får det til å koke over, sier han til Dagbladet.no.

Karikaturene
Det danske politiets etterretningstjeneste (PET) utarbeidet etter angrepet i forrige uke en ny trusselvurdering for Danmark, der de skjerpet vurderingen av trusselen mot dansker og danske mål i utlandet. Etterretningsorganisasjonens leder var onsdag ute i media og advarte om faren for angrep på dansk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er første gang ledelsen i al-Qaida er direkte involvert i styringen og planleggingen av et angrep på dansk jord, sier PET-sjef Jakob Scharf til danske Nyhedsavisen onsdag.

PET understreker imidlertid overfor ABC Nyheter at trusselvurderingen ikke er endret siden den nye rapporten ble lagt frem etter angrepet i Islamabad 2. juni 2008. Trusselvurderingen for selve Danmark ble ikke skjerpet, men vurderes fremdeles som «generell».

«Gjenopptrykkingen av Muhammed-tegningene i februar 2008 har ført til fornyet negativ oppmerksomhet om Danmark i en rekke land, blant disse Midt-Østen og Nordafrika», heter det i trusselvurderingen.

Bin Laden

Det norske riksvåpenet ble revet ned fra den norske ambassaden i Syria og tråkket på under en demonstrasjon mot Muhammed-tegningene 4. februar 2006. Foto: Scanpix/AP.Det norske riksvåpenet ble revet ned fra den norske ambassaden i Syria og tråkket på under en demonstrasjon mot Muhammed-tegningene 4. februar 2006. Foto: Scanpix/AP.

Både al-Qaidaleder Osama bin Laden og al-Zawahri fordømte så sent som i vår tegningene på ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er antatt at de omtalte tegningene, sammen med dansk deltakelse i militæraksjonene i Afghanistan og Irak, har medvirket til å øke oppmerksomheten om Danmark i ekstremistkretser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det siste halvåret har man sett at al-Qaida har tatt mer tak i karikaturstriden enn tidligere. De har ønsket å sette dette på agendaen både gjennom kommunikeer og konkrete aksjoner. Aksjonen i Pakistan synes å være en del av en strategi for å markedsføre seg ved å fremstille seg som profetens forsvarere. Å gjennomføre terroraksjoner mot landene som har publisert karikaturtegningene er noe al-Qaida tydeligvis har diskutert og planlagt det siste halvåret, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Brynjar Lia, til ABC Nyheter.

Situasjonen i Norge har paralleller til den i Danmark. Den internasjonale debatten omkring karikaturene fikk en ny omdreining da den norske avisen Magazinet trykket en faksimile av tegningene i januar 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har hatt militært personell i Irak, og har våren 2008 om lag 585 soldater og offiserer i Afghanistan, pluss spesialstyrkene i Kabul.

Spesifikk informasjon

- De danske ambassadene blant annet i Afghanistan og Pakistan ble stengt tidligere i vår, og de ansatte evakuert, etter spesifikke trusler mot danske mål i utlandet. Det har også kommet trusler mot andre land som har publisert tegningene, inkludert Norge, sier Lia.

- Det er derfor mye som tyder på at al-Qaida tar karikaturtegningene mer seriøst nå enn tidligere. Dette representerer også en liten dreining i fokus hos al-Qaida, mener forskeren.

- Man kan lese mellom linjene i de åpne trusselvurderingene som har kommet at det ikke kun er al-Qaidas kommunikeer man baserer seg på, men at det også finnes spesifikk etterretningsinformasjon om at al-Qaida forbereder angrep for å hevne karikaturtegningene. Ellers ville man nok ikke gått til de konkrete skrittene man gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrordommer

Norge har våren 2008 over 600 soldater i Afghanistan. Foto: Scanpix/ Heiko Junge.Norge har våren 2008 over 600 soldater i Afghanistan. Foto: Scanpix/ Heiko Junge.

I november 2007 ble tre personer i Danmark dømt for forsøk på terrorisme i Vollsmose-saken . Andre eksempler er Glostrup-saken, der en av de tiltalte i februar 2007 ble dømt til sju års fengsel for forsøk på terrorisme, samt en sak fra april 2007 der en dansk-marokkaner ble straffet med tre år og seks måneders fengsel for å ha ytt rådgivning til terrorgrupper og ha spredd materiale som er egnet for å rekruttere til slike grupper. Den såkalte Glasvej-saken, der to personer er tiltalt for forsøk på terrorvirksomhet, har ennå ikke vært oppe for dansk rett.

- Samtidig er det slik at man ved å slå til mot Danmark eller danske mål i utlandet rammer en viktig USA-alliert i Europa, en alliert som har støttet USA mer aktivt enn Norge. Ved å slå til mot Danmark kan al-Qaida på en måte slå to fluer i en smekk; de markerer seg i en meget viktig symbolsak og de rammer Vestens militære innsats i Afghanistan, sier Lia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lia sier til ABC Nyheter at han ikke kjenner til eksempler fra åpne kilder på at nordmenn eller personer bosatt i Norge har vært i al-Qaidas treningsleire i Pakistan eller Afghanistan.

PST

- Per i dag er trusselsituasjonen i Norge uendret, og vi regner den fortsatt som lav, sier pressetalsmann i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets trusselvurdering fra det norske PST heter det at «politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme vil representere en vesentlig utfordring for Norge i de kommende årene.»

Ifølge trusselvurderingen er hovedtyngden av ekstrem islamistisk aktivitet i Norge knyttet til «støttevirksomhet til utlandet, men det foreligger også indikasjoner på økt radikalisering.»

- Vi følger cirka 2-300 personer på alle våre ansvarsområder, der vi aktivt samler inn informasjon. Det gjelder alle områder, både fra terrorfeltet, men også i forhold til etterretningstrusselen, voldelige ekstreme miljøer, og trusselutøvere i forhold til myndighetspersoner, sier Bernsen.

- Terrortrusselen mot Norge er per i dag lav, men situasjonen vurderes fortløpende.