- Al-Qaida planlegger angrep i Danmark

<p>Vi ser på personer og nettverk i Danmark som utgjør en konkret trusse, sier PET-sjef Jakob Schar. Foto: Scanpix  </p>
Vi ser på personer og nettverk i Danmark som utgjør en konkret trusse, sier PET-sjef Jakob Schar. Foto: Scanpix

Ledelsen i terrornettverket al-Qaida planlegger et angrep i Danmark, ifølge politiets etterretningstjeneste (PET), som tror danske ungdommer får terroropplæring i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang ledelsen i al-Qaida er direkte involvert i styringen og planleggingen av et angrep på dansk jord, sier PET-sjef Jakob Scharf til Nyhedsavisen.

Osama bin LadenOsama bin Laden

– Vi har flere operasjoner kjørende for øyeblikket. Vi ser på personer og nettverk i Danmark som utgjør en konkret trussel og som har viljen og evnen til å gjennomføre et angrep, sier Scharf.

Etterretningstjenesten mener angrepet mot den danske ambassaden i Islamabad ble styrt av al-Qaida.

Karikaturer

Ønsket om å angripe Danmark bunner ifølge PET i oppmerksomhet rundt Danmark i kjølvannet av Muhammed-karikaturene. Terrornettverket vil vinne gehør ved å rette angrep mot et land som er blitt beskyldt for å håne profeten.

– Det har vært og er et sterk ønske hos al-Qaida om å ramme Danmark og danske interesser, sier Scharf.

Profesjonelle

Ifølge PET har ungdom med dansk bakgrunn fått terroropplæring i al-Qaida-leirer i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Scharf mener de unge som trenes opp til terrorvirksomhet, er mer «profesjonelle» i dag enn det han har sett tidligere.

– De er dyktigere, mer målrettede og bedre trent.

– Det har uten tvil skjedd en utvikling. I terrorsakene i Glostrup og Odense hadde vi å gjøre med løse nettverk som fikk en idé om å utøve vold og lot seg inspirere via internett. Nå ser vi, også i saker som ikke er kjent offentlig, en målrettet styring, trening og planlegging av terror, sier den danske PET-sjefen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus