Ga etter for presset

Ga etter for presset
Ga etter for presset
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjendisadvokaten angrer på at han ikke gjorde mer for konkursrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken:

I 1989 ble Bredo-kjeden slått konkurs av DnBNor. Det påståtte grunnlaget for konkursbegjæringene var at far og sønn Strandskogen skulle ha loppet kassen i radio- og tv-butikkene i Bredo-kjeden for til sammen 4,6 millioner kroner.

Strandskogen har har kjempet siden da mot det han kaller en urettmessig konkurs. Med seg har han privaretterforsker Tore Sandberg og tidligere styremedlem i DnBNor, Ingjald Ørbeck Sørheim.

Grunnlaget for den opprinnelige konkursen er senere tilbakevist i tre eksterne revisorrapporter, en fra Coopers & Lybrand, samt to fra Ernst & Young. Rapportene konkluderer med at det ikke var grunnlag for de opprinnelige kravene. Tvert imot konkluderes det med at istedenfor å skylde 4,6 millioner kroner, har familien til gode 200.000 kroner.

I tillegg ble tre av fire familiemedlemmer slått personlig konkurs. Blant de verdier som ble fratatt, var de private boligene og innbo til familiemedlemmene.

Strandskogen har som følge av konkursen mistet 59 leiligheter i Spania, en restaurant, Grete Strandskogens private bolig i Holmenkollen (hans kone), Morten og Merethe Strandskogens to leiligheter på Ullern, seks leiligheter i Løvenkiolds gate, tre tomter i Ankerveien i Holmenkollen, ett landsted i Østfold, to firmaeiendommer på Kjelsås, en firmaeiendom på Lillestrøm, 17 kjøretøyer, tre båter, varelager i to firmaer, innbo til tre personer.

Totalt har familien mistet verdier for 150 millioner kroner.

Tore Sandberg har arbeidet med Strandskogen-saken siden 1991. Han fikk saken på bordet samme uken som han stiftet bekjentskap med Liland-saken første gang.

De fører nå en kamp mot blant andre DnBNor, slik at familien Strandskogen skal få oppreisning.

Kjendisadvokat Per A. Flod kunne hjulpet Vidar Strandskogen, men trakk seg etter press fra Oslo skifterett. Nå beklager han det som skjedde.

Flod tok selv kontakt med privatetterforsker Tore Sandberg etter at han hadde lest om Strandskogens kamp mot DnBNor hos ABC Nyheter.

- Ikke sterk nok den gangen

I brevet skriver han blant annet:

"Jeg håper du kan hilse han fra meg og gi han min unnskyldning for at jeg den gangen ikke var tøff nok til å gå videre på saken hans. Stilt overfor partnere som gikk sterkt imot meg og en skifteretts trussel, var jeg den gangen ikke sterk nok til det."

Saken handler om at Vidar Strandskogen mener seg urettmessig slått konkurs. Familien har mistet alt de eide i prosessen, og totalt skal det dreie seg om 150 millioner kroner. Sandberg har jobbet med saken siden 1991.

Les også: Tidligere DnBNor-topp kjemper mot DnBNor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strandskogen kontaktet Flod første gang i 1992, og i en periode jobbet advokatfirmaet hans med saken. Saken ble opprinnelig ikke håndtert av Flod selv, men av en annen advokat i firmaet. På et tidspunkt ønsket ikke denne advokaten å håndtere Strandskogens sak lenger.

- Strandskogen kom da inn til meg og ba om hjelp. Jeg så da mer på saken, som allerede da besto av en anselig dokumentmengde, og kom til at mye talte for at han hadde lidt en forferdelig urett.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Per A. Flod og Vidar Strandskogen møttes torsdag for første gang på flere år.Per A. Flod og Vidar Strandskogen møttes torsdag for første gang på flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har hatt dårlig samvittighet

Flod forteller at han tok telefonisk kontakt med skifteretten, og spurte om noe i sakens anledning. Hva han konkret spurte om, kan han ikke erindre.

- Men jeg glemmer aldri den tonen jeg ble møtt med. Den var meget avvisende og skarp. Dette toppet seg med at vedkommende dommer (jeg erindrer ikke navnet, men det var en kvinne) sa til meg: "Det er ingen selvsagt ting at advokatfirmaet Flod skal få tildelt oppdrag fra Oslo skifterett."

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flod hevder at trusselen ikke var til å misforstå, og at han i ettertid har tenkt mye på det som ble sagt.

- Den skremte meg. Den ga uttrykk for noe fundamentalt galt i systemet når lovens vokter, retten, bruker økonomisk makt til å dirigere hvilke saker man skal ta opp. Det blir nærmest uredelig og ikke i tråd med de idealene et rettssystem skal håndheve.

- Jeg har hatt mye dårlig samvittighet for at vi den gangen ikke sto på for Strandskogen som så åpenbart trengte hjelp.

Hvorfor fikk du denne trusselen?

- Det har jeg lurt på i 15 år. Det var tydelig at det lå ting i skifteretten som de ikke ønsket vi skulle rote i og se nøyere på. Det kan vel ha med dårlig samvittighet å gjøre.

Flod er klar på at systemet må legges om, slik at bobestyrer får et uavhengig forhold til skifteretten. Han vil at tildelingen av oppdrag skal skje på en annen måte, og han etterlyser en gjennomgang av hele konkursordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser at det er et problem

For Tore Sandberg er Per A. Flods opplevelse en bekreftelse på en kultur hvor skifteretten legger bostyreadvokater under press, slik at de ikke skal ta bestemte klienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er jo rettsstatens sammenbrudd hvis skifteretten begynner på den måten.

Sorenskriver Inga Merethe Vik ved Oslo byfogdembete (tidligere Oslo skifterett) ønsker ikke å uttale seg om Strandskogen-saken, fordi hun ikke kjenner den.

- Det blir det veldig vanskelig å kommentere noe som er sagt eller ikke sagt. Jeg kjenner ikke Strandskogen annet enn gjennom avisoppslag, og har derfor ikke nærmere kunnskap om domstolens behandling av saken.

Hun vedkjenner seg ikke at det er et generelt problem at skifteretten legger press på advokater på den måten.

- Jeg kan bare svare for min tid som leder for Oslo byfogdembete, og siden jeg tiltrådte i juli 2006, har ikke dette vært et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun svarer likevel at hun er «enig i at det normalt sett ikke vil være en måte man håndterer en slik henvendelse».

Les flere saker om Strandskogen-familien.

Vet du noe om saken?

Dersom du kjenner til Strandskogen-saken, og har innspill å komme med, må du gjerne ta kontakt med journalist Stein Ove Korneliussen, enten på mobil 478 66 659 eller på epost stein@abcnyheter.no.