Fattige familier avhengig av barnas inntekt

En ung gutt i Elfenbenskysten i Vest-Afrika jobber på et verksted i hovedstaden Abidjan. Han er én av verdens 158 millioner barnearbeidere. Foto: Reuters/Luc Gnago/ SCANPIX.
En ung gutt i Elfenbenskysten i Vest-Afrika jobber på et verksted i hovedstaden Abidjan. Han er én av verdens 158 millioner barnearbeidere. Foto: Reuters/Luc Gnago/ SCANPIX.

Mange foreldre i fattige land har ikke råd til å unnvære den arbeidskraften barna utgjør. Vi må se virkeligheten i øynene og tilrettelegge skolen for dem, mener UNICEF Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Tiril A. Skarstein): - Foreldre må forstå viktigheten av å sende barn på skolen. Å bruke barn som arbeidskraft er en kortsiktig strategi, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad til NTB på Den internasjonale dagen mot barnearbeid torsdag.

Likevel har UNICEF innsett at de i enkelte land er nødt til å tilrettelegge for at barna kan både arbeide og gå på skole.

- Noen steder er vi nødt til å se den harde realiteten i øynene. For eksempel i Nepal der barn jobber som hushjelper for andre familier eller i jordbruket, har vi et program der barna kan gå to timer på skole om dagen ved siden av jobben, sier Fløgstad.

- Skole viktigst
«Arbeid er ikke nødvendig for barn, skole er» sto det på bannerne da rundt 500 skolebarn marsjerte gjennom Kambodsjas hovedstad Phnom Penh torsdag.

På Den internasjonale dagen mot barnearbeid kjempet de for at verdens 158 millioner barnearbeidere mellom 5 og 14 år skal få den samme muligheten som dem selv.

- Mange av mine venner kan ikke gå på skolen fordi foreldrene deres ber dem jobbe for penger, sier 15 år gamle Roeun Ra fra Kambodsja til nyhetsbyrået AFP.

I Kambodsja er 1,5 millioner barn under 14 år i arbeid. Mange av dem jobber under farlige forhold.

- Tenk på barnas interesser, oppfordret statssekretær i Utdanningsdepartementet Chey Chab under demonstrasjonen. Men mer enn 30 prosent av Kambodsjas 14 millioner innbyggere lever på under en halv dollar dagen (2,50 norske kroner).

Dermed er det mange foreldre som ikke har råd til å unnvære den arbeidskraften barna utgjør.

Fremgang
- Vi har jobbet hardt for å kutte skoleavgifter, noe som er et første skritt på veien. Og antall barn som ikke går på skole er blitt redusert, sier Fløgstad.

Hun understreker at utdanning spiller en viktig rolle i å løfte barn ut av arbeidsmarkedet.

- I noen land har vi i tillegg til fri skolegang satset på insentiver til familien for at de skal velge å sende barna på skolen. Det kan være at elevene får utdelt olje eller ris som de kan ta med hjem, eller bare det at barna får et måltid på skolen.

Også å lette husstellet har bidratt til at flere unge har kunnet få tid til å sette seg på skolebenken.

- Har barna vann på skolen kan de ta med det hjem. Eller en kan gi familier esel eller store vannkar for å lette arbeidet med å hente vann, sier Fløgstad.

Farlig arbeid
Generalsekretæren i UNICEF Norge mener at en må tolerere at noen foreldre ikke føler at de har noe annet valg enn å sende barna ut i arbeidslivet.

- Vi må sette oss inn i familienes situasjon, sier hun.

Men rundt 70 prosent av verdens barnearbeidere jobber i landbrukssektoren, og mange av dem jobber med giftige sprøytemidler uten tilstrekkelig verneutstyr.

Unge jenter, som ofte ansettes som hushjelper i andres hjem, er svært utsatt for seksuelle overgrep, mens barn som arbeider i steinhoggerier, ofte er utsatt for ulykker.

- Det vi ikke kan tolerere er farlig barnearbeid, understreker Fløgstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus