- Det er ham vi vil ha

- Det er ham vi vil ha
- Det er ham vi vil ha

Kai Eide ble håndplukket av president Karzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Paris): Utenriksminister Jonas Gahr Støre avslørte torsdag hvordan Kai Eide havnet i posisjonen som FNs spesialutsending for Afghanistan.

Dagen etter angrepet på Hotel Serena i Kabul var Støre og Kai Eide i en arbeidslunsj med Afghanistans president Hamid Karzai. Angrepet dagen før var et viktig tema for lunsjen, og presidenten delte det han hadde av informasjon med den norske delegasjonen. De norske representantene hadde et halvt døgn tidligere fått den tragiske beskjeden om at Dagbladets journalist Carsten Thomassen ikke hadde overlevd skadene han pådro seg dagen i forveien.

Under lunsjen diskuterte man en rekke andre ting også. Blant annet behovet for en større og mer tydelig koordinering av den internasjonale innsatsen i landet. Allerede i 2006 hadde Norge tatt til orde for at FN skulle ha en egen spesialutsending i Afghanistan, som skulle ta et overordnet ansvar for en bedre koordinering av innsatsen.

FN-systemet hadde brukt mye tid, men hadde i januar 2008 flere navn på blokka for hvem som skulle bli spesialutsending. Ett av de heteste navnene var briten Paddy Ashdown. Ashdown var veldig godt anerkjent innad i FN og også av stormaktene som er involvert i Afghanistan. Uten at det er blitt sagt offentlig var det likevel tydelig at Ashdown ikke var noen ønskekandidat sett med afghanske øyne. Dette var klart allerede i januar.

- Mens vi satt der og snakket spurte Karzai meg om hva jeg mente om en slik spesialutsending. Jeg sa at vi støttet det initiativet, og at det allerede hadde gått for lang tid, at det var på overtid. Så trakk han fram forskjellige navn, og spurte hva jeg mente om den og den. Da sier jeg at det ikke er mitt sted å mene noe om det. En rekke navn hadde blitt lagt fram for sikkerhetsrådets fem faste medlemmer, og at det måtte bli opp til dem å komme opp med et navn, sier Støre.

- Men så sier Karzai: Vi vet allerede hvem vi vil ha. Vi i regjeringen har allerede hatt avstemming om det, og det er ham, sa Karzai, mens han pekte på Kai Eide, sier Støre.

Kai Eide ble veldig overrasket, men da det var meningen at Kai Eide skulle sette seg på flyet sammen med Støre på vei tilbake i Oslo sto ham igjen i Kabul.

Resten er historie.

- Men jeg kan si at jeg tror det hadde mye å si at de, selvfølgelig hadde tillit til Kai Eide som person, men også det at han var nordisk, eller norsk. Det mener jeg. Fordi at ingen kan mistenke Norge for å ha en skjult agenda i Afghanistan, sier Støre.

Etter utnevnelsen av Kai Eide har flere internasjonale medier stilt spørsmål ved om han er sterk nok, om han den rette styrken til å lede FNs arbeid i det vanskelige landet.

- Den tiden kommer nå. Han har kommet gjennom fase en. Det er å gjøre jobben sin. Han har skaffet tillit hos alle. Nå er det å ta denne tilliten, og bruke den. Helt klart, sier Støre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus