Refunderer ikke festivalbilletter

Dersom store trekkplaster som for eksempel Foo Fighters (over) trekker seg, kan du ikke regne med å få pengene tilbake. Foto: Scanpix.
Dersom store trekkplaster som for eksempel Foo Fighters (over) trekker seg, kan du ikke regne med å få pengene tilbake. Foto: Scanpix.

Hvis Det Store Trekkplasteret avlyser, så er det synd for deg. For festivalarrangørene gir deg ikke pengene tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis det er midler i konkursboet, får de som har kjøpt billetter til konkursrammede Quart-festivalen pengene tilbake. Og hvis en vanlig konsert blir avlyst, har publikum krav på å få refundert billettbeløpet. Men om toppnavnet på en festival avlyser blir situasjonen straks mer uklar.

- Det som gjør problemstillingen vanskelig, er at det på en festival er mange ulike innslag og artister over en lang periode. De som iscenesetter et program har et visst slingringsmonn i så måte, men i den grad det er snakk om store trekkplastre som avlyser har man i utgangspunktet rett til å få refundert billetten man har betalt, sier Paal Bjønness, rådgiver i Forbrukerrådet.

Ingen returpraksis

Men verken Norwegian Wood, Hove-, Storås- eller Øyafestivalen har det som ordinær praksis å gi pengene tilbake ved avlysninger, viser en rask ringerunde ABC Nyheter har foretatt.

- Det står på billettene at kjøpte billetter ikke refunderes, sier Jørgen Roll. Han er festivalsjef for Norwegian Wood, som starter i dag med Foo Fighters som headliner i Frognerbadet.

Timene før bandet går på, tør han ikke tenke tanken at Grohl & Co plutselig skulle være nødt til å avlyse kveldens konsert.

- Sånn på dagen ville det være umulig å skaffe en erstatter, konstaterer Roll. Men skjer avlysningene på et tidligere tidspunkt, står arrangørene overfor den vanskelige oppgaven å finne erstattere med noenlunde samme appell til den samme målgruppa.

- I utgangspunktet er vel det egentlig en ganske umulig oppgave, innrømmer Roll som i 1997 måtte oppleve at Neil Young avlyste sitt besøk etter at han hadde kuttet seg i fingeren. Roll forteller at de da forholdt seg rolige, fram til de hadde funnet erstattere.

- Det ble Simple Minds og The Young Neils. Da de var på plass, ga vi folk en frist på en uke til å få refundert billettene. Deretter var en kjøpt billett kjøpt.

Artistene beholder honoraret

Svein Bjørge, som sammen med Toffen Gunnufsen i fjor dro i gang Hovefestivalen, bekrefter at publikum nok må se langt etter penga, selv om det store trekkplasteret de er kommet for å se avlyser.

- I mange tilfeller har store artister sikret seg slik at de skal ha honorar - i hvert fall en del - selv om de blir nødt til å avlyse. Det betyr gjerne at festivalen må betale av egen lomme, dersom de skal refundere kjøpte billetter. Men når først det er sagt, så er et festivalprogram så omfattende at en enkelt avlysning som regel betyr lite, sier Svein Bjørge.

Men at det kan gå ille, opplevde en MC-klubb i Nord-Trøndelag for et par år siden. De hadde gamle Slade og Sweet på plakaten på sitt årlige treff.

- Det striregnet da de to bandene kom. Etter å ha sett seg rundt erklærte de at det var umulig å spille under slike forhold - og så dro de. Med honoraret i lomma, forteller Bjørge.

For arrangørene var det spikeren i kista for det årlige arrangementet.

Artister uten appell

- Festivaler som Hove og framfor alt Norwegian Wood står i en helt annen stilling enn oss. Ser du nøkternt på vårt program, så har artistene hver for seg nokså liten appell. Vi selger derfor ikke mange billetter på den enkelte artisten, men på den kollektive festivalopplevelsen. Bortsett fra noen få nerder og musikkjournalister, bryr det store flertallet seg ikke så mye om hvem som står på scenen. Det er fellesskapet og moroa de er kommet for, sier Sveinung Sundli ved Storås-festivalen.

Han mener derfor problemstillinga med billettrefusjon for avlyste artister er uaktuell for Storåsfestivalen, og eksemplifiserer med Mari Boines avlyste opptreden på kort varsel i 2005.

- Vi mottok ikke en eneste klage. Og hadde vi gjort det, må jeg ærlig innrømme at jeg ikke helt vet hvordan vi skulle forholdt oss til det.

Vanskelig spørsmål

Også Jonas Prangerød, pressesjef ved Øya-festivalen i Oslo innrømmer at det er et vanskelig spørsmål med uklare svar.

- På en festival må man nesten forvente at programendringer kan forekomme. Men selv om jeg kan forstå skuffelsen til de som kom først og fremst på grunn av den avlyste artisten, så er det mye innhold igjen. Og de som avlyser blir som regel erstattet av andre artister, kommenterer Prangerød.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy