Spanderte kake på ny lov

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

SVs stortingsgruppe feiret den nye ekteskapsloven med en tre etasjer høy bryllupskake på Løvebakken foran Stortinget onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var godt over 100 personer til stede og SVs stortingsgruppe spanderte kake, forteller leder i SVs homonettverk Terje Sørbø til NTB.

På toppen sto to par brudepar, to kvinner og to menn.

– Vi er bare helt utrolig godt fornøyd med at ekteskapsloven gikk igjennom. Den går tilbake til grunntanken i vårt parti om at alle mennesker skal ha like muligheter, sier Sørbø.

Han mener det er liten tvil om at det er lettere å være åpen homofil i dag enn det var før partnerskapsloven ble inngått og tror ekteskapsloven vil gjøre det enda mer sosialt akseptert.

– Dette er en av de største sakene SV har fått gjennomslag for. Jeg er bare kjempeglad, sier en stolt Sørbø.

– Ubeskrivelig følelse

Jon Reidar Øyan, tidligere leder i Landsforeningen for Lesbiske og Homofile (LLH), er også utrolig lykkelig over at seieren er innkassert.

– Dette har vi jobbet strategisk og systematisk med i mange, mange år, At kampen nå er kronet med seier, er bare en ubeskrivelig god følelse, sier Øyan.

Han mener den nye ekteskapsloven vil føre til at lesbiske og homofile blir ansett som 100 prosent likeverdige mennesker og at det blir slutt på holdninger som stempler dem som annenrangs borgere.

– At barna våre også får de samme rettighetene som andre barn, er dessuten veldig gledelig.

Fra LLHs synspunkt var det bare to små skår i gleden. Stortinget vedtok at lesbiske som får assistert befruktning, bare kan gjøre bruk av kjent donor, dersom medmoren skal kunne adoptere barnet. Dersom befruktningen skjer med ukjent donor, må medmoren stebarnsadoptere barnet.

– Jeg går ut fra at det samme da gjelder for heteroseksuelle par som får assistert befruktning fra en ukjent donor, sier Øyan.

Helsepersonell

Også punktet om at helsepersonell skal kunne reservere seg av samvittighetsgrunner og fritas fra å utføre eller assistere ved assistert befruktning, ble vedtatt mot Ap og SVs stemmer.

– Men dette er to ganske små detaljer. Det er en gledens dag uansett med ekteskapslov, adopsjon og assistert befruktning! Vi er utrolig godt fornøyd.

Øyan tror at lovendringen vil framskynde en positiv holdningsendring overfor lesbiske og homofile i det norske samfunnet.

– Unge mennesker som vokser opp og blir klar over sin seksuelle legning, vil oppleve at i Norge behandler vi alle borgere likt. Det er et tydelig signal om at alle er likeverdige og vil bety veldig mye for selvfølelsen til mange unge lesbiske og homofile, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy