Krigsforbrytermistenkt arrestert

<p> Arkivfoto av Stojan Zupljanin fra 1992. Zupljanin ble arrestert onsdag og vil nå bli overlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag. Foto: REUTERS/Ranko Cukovic/Files/SCANPIX</p>
 Arkivfoto av Stojan Zupljanin fra 1992. Zupljanin ble arrestert onsdag og vil nå bli overlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag. Foto: REUTERS/Ranko Cukovic/Files/SCANPIX

En av de fire siste ettersøkte bosnisk-serbiske krigsforbryterne er pågrepet og skal utleveres til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arresterte er Stojan Zupljanin, som var de bosniske serbernes sikkerhetssjef og øverstkommanderende for byen Banja Luka under krigen fra 1992 til 1995. 56-åringen ble arrestert i en leilighet like utenfor Beograd onsdag, ifølge representanten for ICTY.

Zupljanin er tiltalt for drap på kroatiske og muslimske sivile under krigen og skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag i løpet av de nærmeste dagene.

– Arrestasjonen viser helt tydelig at vi virkelig samarbeider med Haag og at det er politisk vilje til å samarbeide fullt ut, sier Vladimir Vukcevic, Serbias aktor i krigsforbrytersaker.

EUs utvidelseskommissær Olli Rehn sier pågripelsen bringer Serbia nærmere et framtidig EU-medlemskap.

– Det er et viktig skritt i retning av fullt samarbeid med ICTY, noe som er nøkkelen til å bringe rettferdighet og varig forsoning til Vest-Balkan, sa Rehn onsdag.

Nederland og Belgia har krevd et omfattende samarbeid med ICTY før en tilnærmingsavtale mellom EU og Serbia kan tre i kraft.

De tre krigsforbrytermistenkte Radovan Karadzic, Ratko Mladic og Goran Hadzic er fortsatt på frifot. (©NTB)

Personvernpolicy