Pakistansk protest mot amerikansk angrep

Et såret medlem av en væpnet stamme i grenseområdet Pakistan-Afghanistan trilles til sykehus i den pakistanske byen Peshawar. Minst 11 pakistanske soldater ble drept i et amerikansk angrep. (Foto: Reuters/Scanpix)
Et såret medlem av en væpnet stamme i grenseområdet Pakistan-Afghanistan trilles til sykehus i den pakistanske byen Peshawar. Minst 11 pakistanske soldater ble drept i et amerikansk angrep. (Foto: Reuters/Scanpix)

Pakistans hær mener et rakettangrep fra amerikanske styrker i Afghanistan truer samarbeidet med USA. Ifølge den amerikanske hæren var rakettangrepet samordnet med Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fullstendig uprovosert og feigt, heter det i en uttalelse fra den pakistanske hæren om rakettangrepet som skjedde sent tirsdag, og som kostet minst elleve pakistanske soldater livet.

– Koalisjonsstyrkene informerte den pakistanske hæren rett før angrepet, heter det i en pressemelding fra den amerikanske hæren onsdag.

Kritikken fra Pakistan kommer samtidig som irritasjonen vokser i Kabul over den pakistanske regjeringens forhandlinger med islamistiske grupper og talibanvennlige stammer i grenseområdene til Afghanistan. NATO sier slike avtaler øker angrepene inn i Afghanistan.

– Angrepet rammer selve grunnlaget for samarbeid og de ofre som pakistanske soldater tar i sin støtte til koalisjonen i krigen mot terror, heter det i uttalelsen fra Pakistans hær.

Kritikken er den sterkeste siden Pakistan sluttet seg til USA i kampen mot terror etter angrepene i USA 11. september 2001.

Pakistans etterretning

Kampene og angrepet tirsdag kveld skjedde bare to dager etter at en amerikansk forskningsinstitusjon hevdet at medlemmer av Pakistans hemmelige tjenester og deres paramilitære styrker støtter talibanopprørere som angriper amerikanske, andre vestlige og afghanske regjeringsstyrker.

Studien fra RAND Corporation, som er finansiert av det amerikanske forsvarsdepartementet, sier at hvis ikke Taliban-basene i Pakistan utslettes, vil styrkene til president Hamid Karzai på lang sikt lide nederlag i forsøket på å stabilisere området og gjenoppbygge Afghanistan.

Ikke bare har de pakistanske tjenestene mislyktes i arbeidet for å fjerne Talibans baser i området, men noen ganger har medlemmer av de pakistanske tjenestene har flere ganger gitt direkte støtte til Taliban- og Haqqani-nettverkene.

Tause om hendelsen

En sentralt plassert pakistansk tjenestemann bekreftet antallet drepte i angrepet tirsdag, men sier ikke om styrkene som angrep islamistene var NATO-styrker eller en separat amerikansk styrke.

NATO-talsmenn i Afghanistan ville ikke kommentere hendelsen.

Nyhetsbyrået AFP skriver derimot at både afghanske og pakistanske regjeringsstyrker var innblandet i kampene, og at amerikanske og andre NATO-styrker også deltok.

– Amerikanske fly angrep

En talsmann for Taliban i Pakistan sa at deres væpnede menn hadde angrepet amerikanske og pakistanske styrker mens disse var i ferd med å opprette en stilling på Pakistans side av grensen.

– Amerikanske fly bombet området og åtte talibansoldater ble drept og ni såret, sa Talibans talsmann Maulvi Omar på telefon. Han hevdet også å ha hørt at amerikanske fly hadde bombet en pakistansk stilling og drept inntil 25 soldater, mens Taliban skulle ha tatt sju afghanske soldater til fange og skutt ned et helikopter.

En amerikansk drone skal ha skutt en rakett inn i området tirsdag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus