Forsker på årsaker til «livsstilskreft»

<p>Kong Harald overrakte onsdag Kong Olav Vs Kreftforskningspris til Hans E. <strong>Krokan</strong>.   Prisen er på kr 750 000 og er Kreftforeningens høyeste utmerkelse. Kong Harald er Kreftforeningens høye beskytter Foto: Knut Falch / SCANPIX</p>
Kong Harald overrakte onsdag Kong Olav Vs Kreftforskningspris til Hans E. Krokan. Prisen er på kr 750 000 og er Kreftforeningens høyeste utmerkelse. Kong Harald er Kreftforeningens høye beskytter Foto: Knut Falch / SCANPIX

Det som populært kalles «livsstilskreft» har mange årsaker. Hans E. Krokan og hans forskerteam kan ha funnet noen av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Hans E. Krokan (63) og hans forskerteam ved NTNU i Trondheim jobber iherdig med å finne ut hvem som er disponert for kreft og i hvilken grad arv og miljø påvirker dette. For sitt snart 30-årige forskningsarbeid fikk Krokan overrakt Kreftforeningens store forskningspris, kong Olav Vs pris, av kong Harald i Universitetets festsal i Oslo onsdag. Prisen på 750.000 kroner vil han bruke til studier av lungekreft.

– Det er ikke lenger riktig å kalle kreft for en gåte, sier Krokan. I april i år publiserte Krokan, sammen med flere andre norske og utenlandske forskere, resultater fra et europeisk samarbeidsprosjekt. Analyser skal ha vist at variasjoner av DNA på et bestemt kromosom kunne forklare 14 prosent av alle lungekrefttilfeller. Ny forskning har også vist at enkelte lungekrefttilfeller kan skyldes en naturlig genvariasjon som øker sårbarheten for genskader.

– Litt om uflaks

– Noen tenker kanskje at det er deres egen feil at de får kreft. At de for eksempel har levd usunt, eller ikke har spist riktig mat. Livsstilen er viktig, men mange av mutasjonene som skjer i kroppen er tilfeldige. Det er også tilfeldig om de rammer celler som styrer cellevekst. Å få kreft dreier seg derfor også om uflaks, sier Krokan.

Reparasjon

Krokan er ekspert på reparasjonsenzymer, de som reparerer arvestoffet DNA i våre 25.000 gener hver gang det oppstår en feil. Det er så langt oppdaget rundt 150 såkalte reparasjonsenzymer. Krokan og hans medarbeidere har oppdaget og kartlagt tre av dem, og i tillegg arbeidet med mange flere.

Arvelige faktorer

– Vi har visst siden 1950-tallet at røyking var en viktig årsak til kreft. Vi har også visst at det måtte være arvelige faktorer med i bildet. Nå begynner vi å forstå de arvelige faktorene, og da går utviklingen fort, sier Krokan.

Han var en av de første som tok doktorgraden på DNA-forskning i Norge. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus