Advarer mot gratis melk

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Mattilsynet advarer folk mot å drikke melk som ikke er pasteurisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøndene bryter loven hvis de deler ut melk som ikke er behandlet og risikerer å bli meldt til politiet av Mattilsynet, skriver Nationen.

Bakgrunnen er at en del melkebønder i Sunnfjord gjennom ringerunder og tekstmeldinger har annonsert at de gir bort gratis melk som de ikke får levert på grunn av meieristreiken.

– Ubehandlet melk er et godt vekstmedium for bakterier, og kan slik sett være en kilde for overføring av sykdommer til mennesker. Streik er ikke en god grunn til å gjøre unntak fra forbudet, sier Atle Wold, sjef i seksjonen for omsetning til forbruker ved hovedkontoret til Mattilsynet.

Ga bort 500 liter

Bare i løpet søndagen delte samdriftsbonde Grim Erik Gillestad ut 500 liter melk til slekt og venner, og enkelte kjørte over en time for å fylle opp spannene med melk rett fra tanken, forteller Nationen..

Melkeforskriftene, som er hjemlet matloven, åpner for visse unntak fra det generelle forbudet. Mellkebonden selv og hans eller hennes familie kan drikke ubehandlet melk, og det kan også besøkende.

– Men da snakker vi mer om smaksprøver på gården og i mindre omfang. Besøkende har for eksempel ikke lov til å ta med seg dunker med melk hjem, sier Wold, og understreker overfor Nationen at regelverket er like klart uavhengig av om melka blir gitt bort eller ikke.

–Stopper utdeling

Melkebonden sjelv, Grim Erik Gillestad, ble kontaktet av Mattilsynets distriktskontor for Sunnfjord og Ytre Sogn tirsdag med beskjed om at utdelingen av melk må stoppe. Til Nationen sier han at han vil rette seg etter påbudet, men understreker at alt var gjort i beste mening.

Nå har han ingen andre alternativ enn daglig å tømme 1500 liter mjølk rett ned i gjødsla.

– Det er for galt, men slik er nå verden, sier han til Nationen. Men selv har han ikke tenkt å slutte å drikke melk rett fra tanken.

Personvernpolicy