Norske penger går til krigsherrer

<p>Politisjef Abdi Hsan Awale Qaybdib blir anklaget for å være voldelig og korrupt. Norge gir politisjefen penger. Foto: Scanpix.</p>
Politisjef Abdi Hsan Awale Qaybdib blir anklaget for å være voldelig og korrupt. Norge gir politisjefen penger. Foto: Scanpix.

Norske millioner går til krigsherre utnevnt til politisjef i Somalia. Nå kommer påstandene om tortur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den somaliske overgangsregjeringen TFG er svært omstridt internasjonalt. De anklages for en rekke menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser mot sin egen befolkning. Det internasjonale samfunnet og deriblant Norge støtter denne regjeringen, til tross for at flere av krigsherrene som siden 1991 har sendt landet ut i den ytterste nød, også deltar i denne regjeringen.

Berømt krigsherre

Den somaliske krigsherren Abdi Hasan Awale Qaybdib er en av disse. De siste 17 årene har han vekslet mellom å slåss mot amerikanske styrker, til å ta penger fra amerikanerne for å slåss mot islamistene. Det var nettopp denne mannen som ble arrestert forut for hendelsene som ble portrettert i filmen «Black hawk down». Nå får han store penger for å sørge for lov og orden.

Den britiske avisen The Times har dokumentert at penger som skal gå til å skape lov og orden i det krigsherjede landet, faktisk går til en politistyrke som er fylt av tidligere militsmedlemmer.

Politiet i Mogadishu anklages for vold og plyndringer. Foto: Scanpix.Politiet i Mogadishu anklages for vold og plyndringer. Foto: Scanpix.

Norge bidro totalt med 257 millioner kroner til Somalia i 2007. Av disse ble 143,5 millioner gitt til FNs forskjellige programmer i landet, norske organisasjoner fikk 76 millioner, og internasjonale organisasjoner som Røde Kors fikk 37,5 millioner.

Statssekretær Raymond Johansen innrømmer at Norge har liten kontroll med hva overgangsregjeringen bruker pengene til, men sier situasjonen er i Somalia er så vanskelig at dette er noe man må leve med.

- Vanskelig situasjon

- Det er jo slik det ofte er etter en krigssituasjon. Avtalene om fred gjøres av dem som har båret våpen. Somalia i dag byr på en rekke store utfordringer. Det hersker nærmest anarkistiske tilstander. Derfor er det svært viktig at det internasjonale samfunnet engasjerer seg, sier Johansen.

Han bedyrer at Norge ikke gir direkte støtte til overgangsmyndighetene i Somalia. All støtte går enten gjennom FN eller frivillige organisasjoner.

Av de drøye 140 millionene som FN får fra Norge går cirka 30 millioner til UN Development Programme. Det er de som står bak programmet for lov og orden og sikkerhet (ROLS) i Somalia. Ifølge det norske utenriksdepartementet går åtte «norske» millioner til dette programmet. Det er det som finansierer Abdi Qaybdib og hans folk.

- Opplæring i etikk

- I følge forsikringer vi har fått fra UNDP er det kun polititjenestemenn som har gjennomgått opplæring gjennom politiakademiet som får utbetalt lønn av UNDP. Foruten polititeknisk opplæring får de også opplæring i menneskerettigheter og etikk, sier Johansen.

- UNDP fører streng kontroll med utbetaling av lønn til politiet. Alle polititjenestemenn som har gjennomgått opplæring er har fått ID-kort og er registrert av UNDP. Ved utbetaling av lønn er UNDP alltid til stede, og selve utbetalingen blir filmet slik at UNDP skal være sikre på at det er rett person som hever lønnen.

Ifølge FN-observatører har politiet ikke utelukkende holdt seg til fredsskapende arbeid. The Times skriver at politiet en rekke ganger har vært involvert i kamper på samme side som de etiopiske soldatene i landet. De har plyndret hus og butikker, skutt inn i folkemengder og har vært involvert i tortur. En rapport utgitt av FN i Somalia hevder at politiet har rekruttert klanmedlemmer til politiet, slik at klanene kunne nyte godt av pengene fra det internasjonale samfunnet.

Mishandler befolkningen

Den britiske avisen skriver også at penger som skulle gå til lønn har blitt stoppet av Qaybdib og hans medløpere. Qaybdib har insistert på at han selv skal fordele lønnen, og at hans autoritet ble underminert hvis ikke det skjedde.

Norsk UD mener på sin side at pengene for første halvår i 2008 har kommet i rette hender, og at utbetalingene for andre halvår forberedes nå.

Rapporten fra FN sier også at politiet en rekke ganger har satt opp sine egne «bomringer», der lokale har måttet betale for å komme gjennom. Politiets våpen skal også ha funnet veien til Mogadishus store våpenmarked. Flere journalister har også blitt utsatt for vold av politiet.

Klar over problemet

Raymond Johansen sier man er klar over at det finnes tidligere krigsherrer både i regjeringen og i politiet.

- Men vi har ikke noe med hvordan pengene fordeles. Vi støtter ROLS-prosjektet og overgangsregjeringen. Nylig arrangerte man en større forsoningskonferanse i Djibouti, og der så man veldig mange positive ting. Man må innse at Somalia er sterkt preget av å ha vært en såkalt «failed» stat i mer enn 15 år. Situasjonen er preget av anarki, krigsherrer og en sterk påvirkning fra utenlandske krefter, sier Johansen.

Etter konferansen i Djibouti har de islamske kreftene i landet, blant annet al-Shabab som har blitt listet som en terrororganisasjon av USA, tatt avstand fra konferansen.

Stammeveldet fortsetter

- Et av de største problemene er jo at folk ikke får beskyttelse. Det er de lokale stammene som sørger for mat på bordet og en viss grad av trygghet. Dette er noe vi må hjelpe staten med å få til. Nå er det vedtatt at den Afrikanske Union skal bidra med 8500 soldater, og dermed kan de etiopiske soldatene forlate landet. Så langt mangler man 6000 soldater til denne styrken, sier Johansen.

Statssekretær i UD, Raymond Johansen, sammen med FNs spesialutsending Ahmedu Ould-Abdallah 30. april i år i Oslo. Foto: Utenriksdepartementet.Statssekretær i UD, Raymond Johansen, sammen med FNs spesialutsending Ahmedu Ould-Abdallah 30. april i år i Oslo. Foto: Utenriksdepartementet.

- Dermed virker det som om ingen av de afrikanske landene har viljen eller muligheten til å bistå, og det er veldig viktig at de gjør. Samtidig må de internasjonale organisasjonene, som FN, inn på bakken i Somalia. På grunn av sikkerhetssituasjonen er de aller fleste basert i Nairobi i Kenya. Vi gjør alt vi kan for å få disse inn på bakken i Somalia, sier han.

- Det er beklagelig at det er denne Abdi Qaybdib som er sjef for politiet. Men vi må innse at slike ting kan skje i land som Somalia, sier Johansen.

Nå satser Norge videre på øke autoriteten og handlefriheten til FNs spesialutsending for Somalia, Ahmedu Ould-Abdallah.

- Vi jobber videre for å støtte Ould-Abdallah, og det er det vi tror er det riktige sporet for Somalia nå, sier Raymond Johansen.Artikkelen er oppdatert med utfyllende opplysninger fra Utenriksdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus