Organdonor våknet til live igjen

Organdonor våknet til live igjen
Organdonor våknet til live igjen

Han var erklært død og gjort klar for organdonasjon av legene. Så våknet den franske 45-åringen plutselig opp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fransk 45-åring erklært død etter at hjertet hadde stoppet i nær en time, opplevde manges mareritt da han plutselig våknet til live igjen mens legene gjorde organene hans klare for transplantasjon.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som igjen krediterer den franske avisen Le Monde.

Forut for den utrolige hendelsen skal mannen ha blitt rammet av et kraftig hjerteinfarkt. Forsøk på gjenopplivning gjennom hjertekompresjon skal ha vært mislykket før mannen ble fraktet til et sykehus i nærheten.

Her fortsatte man gjenopplivningsforsøkene uten hell, inntil legene erklærte mannen død og gjorde kroppen klar for å fjerne organene for donasjon.

Men mannen var slett ikke død. Under forberedelsene til transplantasjonen, oppdaget legene til sin store forskrekkelsede at mannen begynte å puste ved egen hjelp. I tillegg var pupillene hans aktive, og han viste tegn på at han kunne føle smerte. Og som ikke disse indikasjonene på liv var nok, begynte mannens hjerte plutselig å slå igjen.

Flere uker senere, kan mannen nå både gå og snakke.

Den utrolige saken reiser en etisk debatt i Frankrike om når en person kan kalles død, og i gårsdagens utgave av Le Monde viet den franske avisen en helside til saken under overskriften «Organdonatoren var ikke død».

– Denne hendelsen er en slående illustrasjon på alle ubesvarte spørsmål om gjenoppliving og hvilke kriterier som kan benyttes for å fastslå at gjenopplivingen har feilet, sies det i en rapport om den omtalte saken.

Problemstillingen går blant annet på hvordan man skal definere statusen til pasientene, om hvorvidt de er pasienter som kan gjenopplives eller en potensiell donor.

Ifølge Le Monde er det i dag over tretten tusen mennesker som venter på transplantasjon i Frankrike.

231 personer døde i løpet av fjoråret fordi de manglet donor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus