Har eksorsist i beredskap

Har eksorsist i beredskap
Har eksorsist i beredskap

En katolsk prest er nylig utnevnt til tjeneste som eksorsist i Oslo katolske bispedømme. Identiteten hans er hemmelig, men han bor i Sverige og kommer til Norge etter behov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai i år ble en svensk prest utnevnt til tjeneste som eksorsist i Oslo katolske bispedømme som også omfatter Buskerud, skriver Drammens Tidende.

Biskopen i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, forteller at behovet for eksorsisme er lite i Norge, men han mener at det likevel er viktig å ha en eksorsist i beredskap.

Stadige henvendelser

- Det kommer stadig henvendelser av denne typen, og ethvert bispedømme må derfor ha en person som er trent til å gjennomføre en slik gudstjeneste. Man kan ikke la hvem som helst utføre eksorsisme, forklarer han.

Men selv om det en del mennesker som tar kontakt med kirken, er det ytterst få som tilfredsstiller krav til å få eksorsisme.

- Vi er nødt til å forsikre oss om at det ikke dreier seg om en medisinsk tilstand, derfor må vi ha en sakkyndig, gjerne lege eller psykolog, som kan bekrefte at fenomenet det dreier seg om ikke har en medisinsk forklaring, sier Eidsvig.

Biskopen understreker at det ikke er noe som tyder på at behovet for eksorsisme øker.

Få tilfeller

- Det er kanskje snakk om to tilfeller per år hvor der er forsvarlig å utføre eksorsisme. Det er ikke nødvendigvis slik at disse menneskene er besatt av noe, men vi gjør det for å hjelpe dem, sier han.

Den siste forespørselen om eksorsisme ble mottatt i vinter.

Biskopen definerer eksorsisme som en forbønnshandling hvor hovedpunktet er at man fastholder trosbekjennelsen og avviser den ondes innflytelse.

- Eksorsisme er ikke det man ser i Hollywood-filmene. Det virkelige ritualet er ganske nøkternt. Det er overhodet ingen dramatikk i det. Det eneste som kan være litt mystisk for utenforstående er at gudstjenesten er på latin, sier Eidsvig. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus