Satellitt viser nytt Afrika

Kilimanjaros isbreer har krympet 80 prosent siden starten av forrige århundre. I tillegg har branner ført til at skogrensen har blitt senket betydelig de siste tiårene. Foto: Unep.net.
Kilimanjaros isbreer har krympet 80 prosent siden starten av forrige århundre. I tillegg har branner ført til at skogrensen har blitt senket betydelig de siste tiårene. Foto: Unep.net.

Krympende isbreer og hurtig urban vekst dokumenteres av satellittfotografier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virungaparken på grensen mellom Den demokratiske Republikken Kongo, Uganda og Rwanda huser over halvparten av verdens 700 fjellgorillaer. Nå trues parken av områdets stadig økende befolkning. Foto: Unep.net.Virungaparken på grensen mellom Den demokratiske Republikken Kongo, Uganda og Rwanda huser over halvparten av verdens 700 fjellgorillaer. Nå trues parken av områdets stadig økende befolkning. Foto: Unep.net.

Isbreene i Ugandas Rwenzorifjell forsvinner, og spesiell vegetasjon utenfor Cape Town har gått tapt. Et nytt Atlas satt sammen på vegne av FNs miljøprogram UNEP viser hvordan utviklingsstrategier, befolkningsvekst, klimaendringer og kriger former og påvirker naturressursene i regionen, heter det i en pressemelding fra UNEP.

Publikasjonen er nærmere 400 sider lang og ble tirsdag lansert av Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som er vert for et klimatoppmøte i Johannesburg denne uken.

Atlaset inneholder over 300 satellittfotografier tatt i hvert afrikanske land over en 35-årsperiode. «Før» og «etter»-bildene viser lokale klimaendringer over hele kontinentet.

Visse endringer, som de krympende isbreene på Mount Kilimanjaro, uttørkingen av Tsjad-innsjøen og den synkende vannstanden i Lake Victoria er velkjent.

Økende landbruk i Tsjads sørvestre Yamba Berté-region har ført til kraftig avskogning og hogst. Foto: Unep.net.Økende landbruk i Tsjads sørvestre Yamba Berté-region har ført til kraftig avskogning og hogst. Foto: Unep.net.

I tillegg viser atlaset frem mindre kjente miljøendringer og utfordringer (se billedtekster).

Atlaset viser også eksempler på steder der ting har forandret seg til det bedre, som i Niger der man han gjennomført treplanting.

FN anslår at Afrika mister fire millioner hektar skog per år, dobbelt så mye som det globale snittet.

Befolkningsveksten innebærer at nærmest alle naturområder nå er under press. Likevel skyldes mye av miljøskadene i Afrika globale klimaendringer.

Kontinentet står selv for kun fire prosent av verdens utslipp av karbondioksid, melder BBC.

Befolkningsvekst og flyktningestrømmer fra Darfur utsetter Sudans Jebel Marra Massifs-region for stor påkjenning. De siste årenes avskogning og tap av vegetasjon setter dette skjøre området på prøve. Foto: Unep.net.Befolkningsvekst og flyktningestrømmer fra Darfur utsetter Sudans Jebel Marra Massifs-region for stor påkjenning. De siste årenes avskogning og tap av vegetasjon setter dette skjøre området på prøve. Foto: Unep.net.

Personvernpolicy