Skogbrannfaren ikke over

<p>Skogbrannen i Froland spredte seg tirsdag. Dette er en av hyttene som ble flammenes rov. (Foto: Agderposten / Scanpix)</p>
Skogbrannen i Froland spredte seg tirsdag. Dette er en av hyttene som ble flammenes rov. (Foto: Agderposten / Scanpix)

Store deler av Sør-Norge er knusktørt, og selv en liten gnist kan utløse en ny skogbrann. I Froland spredte brannen seg tirsdag kveld. Minst 18 personer måtte evakuere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mykland/Oslo (NTB-Alexander Vestrum og Anne M. Gøystdal): – Vi rakk å få med oss en del familiebilder, men det var vel det. Da politiet kom, måtte vi bare dra med en gang, forteller Anne Berit Mykland, som sammen med ektemannen og de tre barna mellom 4 og 9 år ble evakuert, til Dagbladet.no.

Flere hytter i området vest for Mykland skal være brent ned. Tirsdag kom det også meldinger om at et bolighus og en låve sto i brann, men ifølge NRK dreide det seg om en ubebodd gård.

Kontroll i Østfold

Også i Råde og Onsøy i Østfold brant det tirsdag kveld, men brannmannskapene hadde ved 20-tiden kontroll over situasjonen.

– Brannmannskapene ser resultatet av arbeidet. Store flammer er blitt til små flammer, og branngatene har gitt effekt, forteller operasjonsleder Sigrun Mørkeseth i Østfold politidistrikt til NTB.

To helikoptre deltar i arbeidet, og dynker ytterkanten av brannområdet med vann. Ingen bygninger skal være tatt av brannen, men flere beboere i området har valgt å flytte hjemmefra. Hvor store områder som er blitt flammenes rov, er foreløpig ikke klart.

Meldingene om mindre skogbranner har strømmet inn fra hele Øst- og Sørlandet i løpet av tirsdag. Det er meldt regn i Sør-Norge mot slutten av uka, men mange steder vil det ikke være nok til å monne skikkelig.

Trenger rotbløyte

– Vi må ha en skikkelig rotbløyte om det skal hjelpe. Får vi 20 millimeter på et døgn vil skogbrannfaren gå merkbart ned, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mjelstad sier at det vil også hjelpe på om det regner 10 millimeter et par dager, men noen lokale skurer vil ikke være nok.

– Skogbrannfaren reduseres litt mens det regner, men vannet fordamper fort igjen og rekker ikke å trekke ned i bakken, sier Mjelstad.

Den verste skogbrannfaren er nå over på Vestlandet, og i Oppland og Hedmark ventes det en del nedbør de nærmeste dagene. Mot helgen kommer det også noe regn på Østlandet og Sørlandet, men det blir trolig ikke nok.

– Etter helgen blir det trolig finvær igjen, og da øker skogbrannfaren raskt, sier Mjelstad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus