Krever penger tilbake

<p>En vannpumpe som skal skaffe vann til innbyggerne i Dar-es-Salaam. Foto: Norconsult.</p>
En vannpumpe som skal skaffe vann til innbyggerne i Dar-es-Salaam. Foto: Norconsult.

Tanzanianske veimyndigheter hevder at norske Norconsult har drevet ulovlig i landet i over ett tiår, og krever penger tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at de sier opp kontraktene med det norske rådgivende ingeniørfirmaet, krever de også over 3 milliarder shilling tilbakebetalt. Dette fremkommer i et brev 21. mai i år fra sjefen for Tanzania National Road Agency (Tanroads), Ephraem Mrema, skriver The Citizen.

Ifølge The Citizen har Tanroads med umiddelbar virkning kansellert prosjekter for 7,1 milliarder shilling, som ble drevet av Norconsult. Tanroads har allerede betalt Norconsult 3,31 milliarder shilling, og det er disse pengene tanzanianske veimyndigheter nå vil ha tilbake. Dette tilsvarer rundt 15 millioner norske kroner.

Administrerende direktør i Norconsult stiller seg helt uforstående til brevet fra Tanroads.

- Vi stiller oss spørrende til det, og vi har satt en advokat på saken, sier administrerende direktør John Nyheim til ABC Nyheter.

Administrerende direktør i Norconsult, John Nyheim, stiller seg uforstående til påstanden om at selskapet skal ha drevet ulovlig i Tanzania i en årrekke. Foto: Jens Eldøy.Administrerende direktør i Norconsult, John Nyheim, stiller seg uforstående til påstanden om at selskapet skal ha drevet ulovlig i Tanzania i en årrekke. Foto: Jens Eldøy.

Bakgrunnen for at Norconsult nå mister alle kontrakter er at de skal ha drevet siden 2002 uten godkjenning fra Engineers Registration Board (ERB). I tillegg hevder The Citizen at de har operert ulovlig siden 1998 uten offisiell godkjennelse fra Business Registration and Licensing Agency (Brela).

Han hevder videre at selskapet prøver å rydde opp i det han kaller en misforståelse. Han sier at Norconsult føler seg trygge, og at de kommer til å motbevise påstandene.

- De hevder at vi ikke har registrert selskapet. Det er en byråkratisk feil. Vi har registrert oss, men det er vanskelig å ta seg frem i byråkratiet i landet, slik at vi klarer å motbevise det, hevder Nyheim, som legger til at han føler seg trygg på at de skal klare det til slutt.

I begynnelsen av mai ble det klart at Norconsult kommer til å trekke seg ut av det afrikanske landet. Avgjørelsen kom etter avsløringen av at den daglige lederen i Norconsults datterselskap i Tanzania, TNZ, har betalt ut 650.000 kroner i bestikkelser til offentlige tjenestemenn fordelt på syv prosjekter. Dette fremkom av selskapets egne funn.

- Vi aksepterer ingen misligheter eller korrupsjon. Det tar vi konsekvensen av, sa John Nyheim til Aftenposten for vel en måned siden.

Saken i TNZ kommer på toppen av en gransking Verdensbanken innledet i fjor vår, der Norconsult er involvert. Nærmere 1 million kroner er sporløst borte fra en konto som tilhørte Norconsult. Denne saken ble meldt Økokrim, og Verdensbanken er ikke ferdig med etterforskningen.

Til ABC Nyheter sier Nyheim at de ikke er ute av landet ennå, men at de «ser på muligheten for å overdra selskapet til de ansatte.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus