Voldsom skogbrannfare i flere dager

<p>Forsvarets 720. skvadron deltok i slokningsarbeidet ved skogbrannen i Råde mandag. Foto: Thomas Andersen / SCANPIX</p>
Forsvarets 720. skvadron deltok i slokningsarbeidet ved skogbrannen i Råde mandag. Foto: Thomas Andersen / SCANPIX

Hissige skogbranner i knusktørt terreng sliter ut brannmannskaper over hele Øst- og Sørlandet. Og de som håper på værgudenes hjelp, må trolig vente til helgen. Da blir det til gjengjeld skikkelig vått

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesielt i Aust-Agder og i Østfold herjet flammene en rekke steder mandag, og brannmannskapene hadde mandag kveld ikke kontroll over flammene. Hytter sto i fare for å gå med i Froland, mens flere boliger og gårder ble evakuert i Råde.

Årsaken til den alvorlige situasjonen er selvsagt den ekstreme varmen. Flammene sprer seg lynkjapt med de uregjerlige vindene i kratt og skog.

– Dette er vi slett ikke overrasket over. Det har vært over 20 grader og fullstendig tørt i over en uke nå. Det går mot våtere tider på Østlandet og Sørlandet, men først på fredag kan det bli nok regn til at bakken blir tilstrekkelig våt, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Stiv kuling

For de neste dagene er imidlertid sjansen for at brannmannskapene får en velfortjent pause forsvinnende liten. Tirsdag vil brannfaren være ekstra høy på grunn av sterk vind over hele Øst- og Sørlandet.

– For hver dag som går fram mot helgen blir faren for regnbyger større. Men tirsdag vil det ikke komme regn sør for Lillehammer, og det er jo her skogbrannfaren er størst. Det er også ventet mye mer vind på tirsdag, ved kysten blir det stiv kuling flere steder, sier Ingrid Bentsen.

Langt roligere blir det nok for brannmannskapene på Vestlandet. Allerede tirsdag er et skikkelig regnvær ventet å sette inn, forteller meteorologen.

Evakuert i Råde

I Østfold var situasjonen svært dramatisk mandag kveld. Flere gårder og boliger i Tombdalen og Hissingby i Råde ble evakuert, selv om flammene ved 21-tiden fortsatt var 2-3 kilometer unna nærmeste hus.

Mannskaper fra brannvesenet, Forsvaret, Sivilforsvaret og politi i hele Østfold jobbet mandag kveld med lage en branngate i Jerndalen for om mulig å få slukket brannen, men i alle fall å hindre flammene i å spise seg nordover.

– Begynner det å brenne videre herfra, kan gårder være truet. Vi håper å få kontroll over brannen slik at den ikke sprer seg, men slår værmeldingene med stiv kuling til, kan et godt befolket område i Kihl være truet. Vi har ingen garanti for hvordan det går, sier medieansvarlig Kai Andersen i Østfold politidistrikt.

Ved siden av den omfattende innsatsen på bakken, fløy fem helikoptre inn og ut av den tjukke røyken med vannbeholdere hele mandag kveld. Alle kjøretøyer med tank ble bedt om å hjelpe til med å frakte vann inn til brannområdet.

Hytter truet

Også i Aust-Agder jobbet brannvesenet på spreng for å få oversikt og kontroll over flammene som truet 35 hytter i Froland mandag kveld.

– Vi har ikke helt kontroll. Faren for hyttene er redusert, men ikke helt avklart. Vi har sendt ut mange brannfolk til området rundt hyttene, sa vakthavende brannsjef Olav Hansen i Østre Agder brannvesen ved 20-tiden mandag kveld.

Brannen var på et tidspunkt så uoversiktlig at frivillige mannskaper holdt på å bli sperret inne av flammer på alle kanter.

Så langt ned som i Risør ble folk plaget av røyken fra brannen i Froland.

– Røykteppet siver ned over Risør-området. Det er mange krattbranner og vi har tømt brannressursene i kommunen. Vi er på tå hev, sier alarmsentraloperatør Kjell-Rune Kittelsen i Østre Agder brannvesen. (©NTB)

Personvernpolicy