- Norge kan gå inn i ny meklerrolle

<div class="viewNews">Om lag 90.000 mennesker er blitt tvunget til å flykte fra sine hjem i Abyei i Sør-Sudan. Søndag ble nord og sør enige om den videre veien mot en avtale for det oljerike området. Foto: SCANPIX</div>
Om lag 90.000 mennesker er blitt tvunget til å flykte fra sine hjem i Abyei i Sør-Sudan. Søndag ble nord og sør enige om den videre veien mot en avtale for det oljerike området. Foto: SCANPIX

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim utelukker ikke at Norge kan bidra i meklingen for å få til en avtale for den oljerike regionen Abyei i Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord- og Sør-Sudan tok søndag et viktig skritt på veien mot en avtale og er blitt enige om å søke hjelp fra internasjonale meklere for å avgjøre grensestriden i området dersom de ikke selv klarer å komme til enighet.

– Partene har balansert på kanten av stupet, men har nå beveget seg inn på tryggere grunn, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

90.000 fordrevet

Etter at kampene blusset opp igjen i mai, har minst 90.000 mennesker blitt fordrevet i Abyei. Flere hundre personer fryktes drept. Gjennombruddet i konflikten om den oljerike regionen kom som en stor positiv overraskelse.

Utviklingsminister Erik Solheim da han besøkte flyktningleiren Otash i Sør-Darfur i 2006. Foto: ScanpixUtviklingsminister Erik Solheim da han besøkte flyktningleiren Otash i Sør-Darfur i 2006. Foto: Scanpix

– Hvis ikke partene selv kommer til enighet, skal Haag-domstolen oppnevne meklingsmenn. Norge er beredt til å fortsette å spille en stor rolle og kan komme til å bidra i meklingen, sier Solheim.

Avtalen mellom Nord- og Sør-Sudan fra 2005 ble fremforhandlet med norsk hjelp, og Norge har hatt en sentral rolle i arbeidet med en avtale for Abyei.

Kamper

Nesten all inntekt til Sør-Sudan og over halvparten av inntektene til staten Sudan kommer fra olje, og derfor er grensedragning og kontroll med oljeområdene selve kjernen i konflikten.

– Norge har hittil først og fremst bidratt med informasjon om oljen i området gjennom Olje for utviklingsprogrammet. Det at begge parter har kunnet få de samme dataene om hvor mye olje de har og kan forventes å få, har bidratt til å skape tillit, sier Solheim.

Han understreker samtidig at det er partene selv som nå har vist mot.

Avtalen

Det er fortsatt fare for at uenigheten om regionen, og hvem som skal få nyte godt av naturressursene der, vil kunne undergrave den skjøre freden mellom de to landsdelene. Men avtalen som ble undertegnet søndag kveld, gir håp om at stridsspørsmålet er mulig å løse.

– Dette problemet i Abyei, som har undergravd den sudanske enheten, vil nå bli brukt til å bygge et forent Sudan, sier president Omar al-Bashir ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For første gang skal det nå opprettes en overgangsadministrasjon for Abyei. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus