Meny

Får mange tips om omskjæring

 Leder av vold og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, forteller at politiet stadig får informasjon om at det skal skje omskjæring av jentebarn. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo tipses med jevne mellomrom om omskjæring som gjennomføres i Norge.

Kvinnelige omskjærere bosatt i Storbritannia og Nederland skal tilby seg å komme til Norge og de andre skandinaviske landene og gjennomføre omskjæringer. Omskjærere fra Somalia skal også komme til Norge og kjønnslemleste jentebarn, skriver VG som siterer «kilder i det afrikanske miljøet».

Les også: Fengslet for kjønnslemlestelse

Leder av vold og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier til avisen at politiet stadig får informasjon om at det skal skje omskjæring av jentebarn.

– Vi har også fått tips om at helsepersonell i Norge skal ha utført omskjæringer, noe som er enda mer alvorlig, sier hun.

Krever avgang

Lørdag krevde informasjonsleder Hege Storhaug i Human Rights Service at helseminister Sylvia Brustad (Ap) må gå av.

Bakgrunnen var at Brustad kommenterte en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som viste at det kun var 15 rapporterte tilfeller av kjønnslemlestelse de to siste årene, med å si at det holdningsskapende arbeidet virker. Brustad sa også at 15 tilfeller er for lite til å innføre obligatorisk helsesjekk av jenter.

Flere har vært skeptisk til om rapporten virkelig reflekterer det virkelige omfanget av kjønnslemlestelse i Norge.

Siktet for fem

Fredag ble noen for første gang siktet for kjønnslemlestelse i Norge, da en gambisk far ble varetektsfengslet i fire uker mens hans gravide kone ble sluppet fri mot inndragning av pass og meldeplikt.

Foreldrene fra Gambia er siktet for kjønnslemlestelse av fem av sine seks døtre i alderen 5 til 14 år.

Jentene er født og oppvokst i Norge og er norske statsborgere.

Fire av døtrene bor i Gambia hos det som omtales som mor nummer to. Politiet har uttrykt at det kan bli vanskelig å få jentene hjem til Norge.

Ekteparets forsvarer uttalte lørdag at moren vil kjempe for å få tilbake de to døtrene som er tatt hånd om av barnevernet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus