Mindre flomfare ved kinesisk «jordskjelvdam»

Vannet fra dammen Tangjiashan fløt lørdag kontrollert gjennom byen Miahnyang i den jordskjelvrammede provinsen Sichuan. Soldater og politi har arbeidet på spreng med å lette presset på dammen som ble skapt av jord og stein som raste ut da skjelvet rammet 12. mai. Foto: REUTERS/Xinhua/Li Gang/SCANPIX.
Vannet fra dammen Tangjiashan fløt lørdag kontrollert gjennom byen Miahnyang i den jordskjelvrammede provinsen Sichuan. Soldater og politi har arbeidet på spreng med å lette presset på dammen som ble skapt av jord og stein som raste ut da skjelvet rammet 12. mai. Foto: REUTERS/Xinhua/Li Gang/SCANPIX.

Kinesiske myndigheter puster forsiktig lettet ut. Forsøket på å tømme en enorm kunstig innsjø dannet av jordskjelvet i mai, går foreløpig som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijing (NTB-AFP-AP): - Vi følger nøye med, men foreløpig ser det ut til at vannstrømmen ikke utgjør noen trussel, sier Hu Peng ved kontrollsenteret som overvåker arbeidet med dammen.

Den siste uka har minst 600 soldater og politifolk vært i sving med å grave ut en tunnel fra dammen, som er en av mange som oppsto da det massive jordskjelvet rammet det sørvestlige Kina 12. mai.

En jernbanebro ved Fjiang-elven har blitt forsterket av frykt for flom fra kunstige dammer skapt av jordskjelvet 12. mai. Foto: REUTERS/Jason Lee/ SCANPIX.En jernbanebro ved Fjiang-elven har blitt forsterket av frykt for flom fra kunstige dammer skapt av jordskjelvet 12. mai. Foto: REUTERS/Jason Lee/ SCANPIX.

Jordmasser og stein har blokkert elveløpet, og påfølgende kraftig regnvær har økt vannmengden og presset på den naturskapte demningen.

Det er over 30 slike «jordskjelvdammer» i Kina, og disse er blitt en av myndighetenes største bekymringen. Dammen Tangjiashan i Jianjiang-elven er den farligste.

Truet 1,3 millioner
1,3 millioner kinesere i Sichuan-provinsen har levd med flomfaren i snart to uker, og ventet på ordre om evakuering fra myndighetene. Før tømmingen startet ble det anslått at innsjøen rommet 220 millioner kubikkmeter vann.

Den skal ha vært 740 meter på det dypeste.

Fredag holdt det på å gå veldig galt lenger ned i elven, ved Majingziang. Der ble det også arbeidet med å tømme en kunstig dam da demningen brast og vannmasser, stein og grus sprutet utover i en 500 meter lang stråle.

Mannskapene som jobbet på stedet klarte så videt å redde seg i sikkerhet. I massene ble det etterpå funnet levninger av fire jordskjelvofre.

Myndighetene i den sørvestlige provinsen har i lengre tid forberedt befolkningen i området på evakuering, og arbeidet med å lage avløpskanaler ble intensivert denne uken etter at meteorologer varslet nye nedbørsmengder i helgen.

Den første avløpskanalen ble imidlertid ferdig før regnværet satte inn fredag kveld. Lørdag jobbet mannskapene med å utvide den ene kanalen ved Tangjiashan, blant annet ved bruk av dynamitt, og med å lage en ny kanal.

Det nasjonale oljeselskapet CNPC er også blant dem som er bekymret. En oversvømmelse vil nemlig også ramme Kinas lengste oljeledning, som forsyner jordskjelvområdet og naboprovinsene.

Venter på retur
250.000 personer har allerede blitt evakuert på grunn av flomfaren. For disse gjenstår fremdeles flere dagers venting.

- Jeg klarer ikke gråte selv om jeg ønsker det. Først rammet jordskjelvet oss, deretter kom flommen, sier Yu Taichun til nyhetsbyrået AP.

Yu er til daglig lege og befinner seg i en leir om lag 20 kilometer unna den kunstige innsjøen. Han opplyser at han har flyttet fem ganger etter jordskjelvet for snart en måned siden.

- Alt jeg gjør er å spise nudler, høre på radio og sove, forteller 61 år gamle Zhen Yiyuan.Zhen understreker likevel at søsteren hans som bor i en fjellandsby i nærheten har det verre.

- Hun overlever på mais som hun klarte å berge etter jordskjelvet. Nødrasjonene med ris som ble sluppet ned fra redningsflyene er for lengst spist opp, sier Zhen.

Det er uklart hvor lang tid det vil ta å tømme innsjøen, men store nedbørsmengder kan gjøre ventetiden lengre for de evakuerte.

Personvernpolicy