Emmylou Harris: «All I Intended To Be» (Nonesuch/Warner)Kosmisk musikk

Kosmisk musikk
Kosmisk musikk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emmylou Harris tar en vellykket tur tilbake til røttene, mener vår anmelder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«All I Intended To Be»«All I Intended To Be»

Det er mange av oss som uten videre vil si at det holder med stemmen. At når Emmylou Harris synger, så blir det per definisjon flott musikk.

Llikevel har platene som Emmylou har laget fra og med 1995-samarbeidet med produsenten Daniel Lanois, «Wrecking Ball», etterlatt et savn hos mange longtime fans. Countryfolksangerinnen Emmylou Harris har blitt skjøvet til side av den kontemporære voksen-popsangerinnen.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Emmylou har gjort de kunstneriske valgene hun har gjort, det å holde ved like en mainstream country-karriere rettet mot amerikansk Hot New Country radio er i vesentlig grad produsentenes og made-to-measure-låtskrivernes arena.

Emmylou har hele sin karriere vært en overlegen «låtfinner», en som har hatt enestående teft for andre sangere/låtskriveres unike perspektiver. Det var nettopp denne evnen som gjorde Emmylous tidlige album til de tidløse klassikerne mange av dem er. Emmylou løftet frem talentene til en rekke låtskrivere, Towens van Zandt og Rodney Crowell, senere David Olney og Gillian Welch, med tolkninger som er for evigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«All I Intended To Be» er en plate som klart trekker trådene til Emmylous originale arbeidsmetode, det understrekes og forsterkes av det faktum at hun igjen er i studio med sin opprinnelige produsent og tidligere ektemann, Brian Ahern.

Av platas tretten sanger er syv skrevet av andre låtskrivere, både svært kjente (Merle Haggard, Tracy Chapman, Billy Joe Shaver) og mindre kjente (Jack Wesley Routh, Jude Johnstone). Fire sanger er skrevet av Emmylou alene, to sammen med Kate & Anna Mcgarrigle, som også er med og synger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av sangene, egne og andres, har som tema den uungåelige bluesen som innfinner seg når en må innse at mann er godt inne i livets andre omgang. Emmylou synger om døden, borkastede sjanser og tapt kjærlighet på en slik måte at det er vanskelig å ikke få klump i halsen. Aller flottest på sin egne «Gold», der harmonivokalen er overlatt til Dolly Parton og Vince Gill og der Greg Leisz spiller overlegen pedal steel gitar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Platas tittel, «All I Intended To Be», er hentet fra Billy Joe Shavers klassiker «Old Five And Dimers Like Me». Emmylou gjør sangen som duett med sin gamle venn og samarbeidspartner John Starling. Resultatet er i sannhet cosmic american music.

Les også: Møte med en countrydronning (intervju)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her