Kongressen stanset klimalov

Republikanske senatorer klarte torsdag å stanse en ny lov som ville innført et system for handel med CO2-kvoter i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven ville innført en øvre grense for utslipp av gasser som øker drivhuseffekten og fører til global oppvarming. Men etter en opphetet debatt i Senatet om kostnadene ved systemet, ble det klart at motstanderne av loven var mange nok til å hindre at den ble lagt fram til avstemning.

Det var på forhånd ventet at tilhengerne av loven ikke ville klare å få den vedtatt i denne omgang, og om så hadde skjedd, ville president George W. Bush ha lagt ned veto.

Likevel fornøyd

Tilhengere av kvotehandelsordningen er likevel fornøyd med at et flertall av senatorene faktisk støtter den. Den siste foreløpige avstemningen viste 48 tilhengere og 36 motstandere i Senatet.

Verken Demokratenes presidentkandidat Barack Obama eller den republikanske kandidaten John McCain var til stede under debatten torsdag, men begge ville ha stemt for loven dersom de hadde hatt mulighet.

– Avstemningen legger grunnlaget for at en ny president og en ny Kongress kan innføre lover som mer effektivt vil bygge en ren energiøkonomi og forhindre de verste konsekvensene av global oppvarming, het det i en felles uttalelse fra flere miljøvernorganisasjoner fredag.

Bensinpriser

Lovforslaget tok sikte på å kutte de amerikanske utslippene av klimagasser med hele 71 prosent i forhold til dagens nivå innen 2050.

Mange republikanske senatorer frykter at kvotehandel-systemet ville ført til færre arbeidsplasser og enda høyere bensinpriser. En rekke kreative metoder ble brukt for å stanse behandlingen av loven, blant annet en uthalingstaktikk som gjorde nødvendig å lese opp hele lovteksten på 491 sider tidligere denne uken. Det tok ti timer. (©NTB)

Personvernpolicy