Oppdaget på 1800-tallet

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Historikere hevder nå at Inka-byen Machu Picchu ble oppdaget mer enn 40 år tidligere enn antatt, skriver BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Machu Picchu er Perus største turistattraksjon, og det har vært akseptert at byen ble oppdaget i 1911 av den amerikanske oppdagelsesreisende Hiram Bingham.

De kjente ruinene ligger på 2200 meters høyde, og tiltrekker seg hvert dag tusenvis av turister fra hele verden. Byen har også stor symbolverdi for urbefolkningen i Peru.

Nå mener altså historikere at det var en tysk forretningsmann som oppdaget - og plyndret byen - allerede i 1867.

Plyndret

Historikerne hevder at Augusto Berns, som handlet med tømmer og gull fra Peru, raidet Machu Picchu - og det med godkjenning av peruanske myndigheter.

Berns hadde satt opp et sagbruk ved foten av fjellet Machu Picchu står på. Han skal systematisk ha plyndret byen for verdifulle kunstgjenstander og solgt dem til europeiske gallerier og museer.

Først da histiorikerne fant et kart i Perus nasjonalmuseum, ble Berns aktiviteter oppdaget.

Hittil har man altså trodd at den amerikanske Yale-akademikeren Hiram Bingham var den som oppdaget byen i 1911. Men lokalbefolkningen skal ha kjent til byen mye før.

Det blir nå gjort forsøk på å finne ut hvor mange kunstgjenstander Berns førte ut av Peru - i en tid da det var ingen kjente arkeologiske ekspedisjoner i landet.

Ifølge BBC er gravrøvere fortsatt et stort problem i Peru. Kunstgjenstander blir ført ulovlig ut av landet og solgt på det internasjonale svartebørsmarkedet.

Grunnlagt i 1440

Machu Picchu ble for øvrig grunnlagt rundt 1440 og at den var bebodd frem til den spanske erobringen av Peru i 1532. Arkeologiske undersøkelser sammenholdt med tidligere dokumenter fra kolonien viser at Machu Picchu ikke var en vanlig by, men en landsens «ferieby» for de øvre klasser i inkasamfunnet. Anlegget består av omkring 200 byggverk med en rekke funksjoner. Det er inndelt i en bydel og jordbruksdel med kunstig anlagte terrasser. Det er et stort palass og templer viet til flere inkaguddommer rundt en gårdsplass, med andre bygninger for tjenestefolk. Det bodde anslagsvis bare omkring 750 mennesker i byen på det meste, og bare en liten andel av dem befant seg der i regntiden.

Stedet ble antagelig valgt på grunn av den unike beliggenheten og de geologiske trekkene.

Kilder: BBC og Wikipedia

Personvernpolicy