Hissig homo-parade

<p>Det kom til sammenstøt mellom høyreorienterte, religiøse demonstranter og deltakerne i en homoparade i Tel Aviv fredag. Foto: Scanpix/AFP. </p>
Det kom til sammenstøt mellom høyreorienterte, religiøse demonstranter og deltakerne i en homoparade i Tel Aviv fredag. Foto: Scanpix/AFP. 

Gay Pride-opptog skaper sterke følelser i Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var uenighet om homoopptoget i Tel Aviv. Foto: Scanpix/AFPDet var uenighet om homoopptoget i Tel Aviv. Foto: Scanpix/AFP

Det kom til mindre sammenstøt mellom høyreorienterte jøder og deltakerne i Tel Aviv Gay Pride-marsjen fredag.

Ingen ble skadd, melder Jerusalem Post.

Demonstrantene holdt opp skilt der det stod «Dyr! Dere har ingenting å være stolt av, ta medisinen deres».

Opptoget, en feiring av seksuell frihet og stolthet, har funnet sted i byen hver dag siden 1998, melder AFP.

I Tel Aviv ble flagg til ære for festivalen fjernet av hensyn til «behovene til byens innbyggere».

Jerusalem

Senere i måneden er det planlagt et tilsvarende opptog i Jerusalem, som er en hellig by for både kristne, jøder og muslimer.

En gruppe ultraortodokse medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset forsøker nå å stanse begivenheten, melder Ynetnews.

Onsdag erklærte de at «en Gay Pride-marsj i Jerusalem er umulig å tolerere». De vurderer å bringe spørsmålet inn for landets høyesterett, organisere flere dusin demonstrasjoner parallelt med opptoget, og påskynde et eventuelt tillegg til loven om Jerusalem som vil kunne hindre slike markeringer fra å finne sted.

«Ren provokasjon»

Marsjen i Jerusalem skal etter planen holdes 20. juni.

«Eksistensen av denne paraden er en ren provokasjon mot millioner av jøder, arabere og kristne verden rundt», skriver parlamentsmedlemmet Uri Ariel i et brev til sjefen for det lokale politiet i Jerusalem, Aharon Franko.

«Opptoget bryter med ånden i Jerusalem og er i konflikt med ønskene til 99 prosent av dets innbyggere (ifølge en offisiell undersøkelse). Det er ikke til å undres over at den skaper stor uro», la han til.

Personvernpolicy