Fengslet for kjønns-lemlestelse

Carl Rieber-Mohn forsvarer en 46 år gammel mann som er siktet for kjønnslemlestelse av fem døtre.Foto: Scanpix.
Carl Rieber-Mohn forsvarer en 46 år gammel mann som er siktet for kjønnslemlestelse av fem døtre.Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen i 40-årene som er siktet for kjønnslemlestelse av fem døtre, ble i Oslo tingrett fredag varetektsfengslet i fire uker. Saken er historisk i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta
*Fredag ble et ektepar i Oslo siktet for å ha kjønnslemlestet fem av sine døtre. Barna er fem, sju, ti, tretten og fjorten år.
*Kjønnslemlestelse, også omtalt som kvinnelig omskjæring, er en samlebetegnelse på ulike former for inngrep på de kvinnelige kjønnsorganene. Praksisen er kulturelt, ikke religiøst, betinget, og mest utbredt i deler av Afrika.
*I Norge er omskjæring av kvinner forbudt i henhold til lov om forbud mot kjønnslemlestelse fra 1995. Strafferammen er åtte års fengsel.
*Institutt for samfunnsforskning (ISF) har kartlagt 15 tilfeller av kjønnslemlestelse i 2006 og 2007.
*Av 111 bekymringsmeldinger i tidsrommet, har kun én sak resultert i påvist omskjæring.
*Et nytt veiledningshefte om kjønnslemlestelse skal informere ansatte i helsevesen, barnevern, skoler, barnehager og andre om blant annet signaler på kjønnslemlestelse og om hvilke plikter de har for å forhindre at dette skjer. (©NTB)

Oslo-politiet har siktet et ektepar for kjønnslemlestelse av fem døtre i alderen 5 til 14 år. Her er aktor Cecilie Gulnes.Oslo-politiet har siktet et ektepar for kjønnslemlestelse av fem døtre i alderen 5 til 14 år. Her er aktor Cecilie Gulnes.

En legeundersøkelse av én av døtrene har styrket mistanken om at fire døtre som er i Gambia også er kjønnslemlestet.

– Dette er et godt utgangspunkt for den videre etterforskningen, sier aktor, politiadvokat Cecilie Gulnes, til NTB.

Mannen er sammen med sin kone siktet i saken, som er den første i sitt slag i Norge. De to er siktet for å ha medvirket til at fem av deres døtre er blitt kjønnslemlestet.

En legeundersøkelse fra mai 2008, som ifølge politiet konkluderer med at en av parets døtre er lemlestet, er det som ledet til pågripelse av foreldrene. På bakgrunn av undersøkelsen mistenkes det at også fire barn som har vært i Gambia siden 2003 er lemlestet.

– Vi prioriterer nå å få de som er i Gambia, til Norge og samarbeider med offentlige instanser for å få det til, sier Gulnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skuffet

Den siktede ble fengslet med brev- og besøkskontroll. Han erkjente ikke straffskyld da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett og tok betenkningstid til ankespørsmålet.

Hege Storhaug i Human Rights Service var til stede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag. Foto: Scanpix.Hege Storhaug i Human Rights Service var til stede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag. Foto: Scanpix.

46-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn, er skuffet over rettens kjennelse, men syns ikke fengslingen er så overraskende.

– Det er vanlig å ville være på den sikre siden så tidlig i saker, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siktede faren har ifølge sin forsvarer forklart at han er motstander av kjønnslemlestelse, og at han ikke kjenner til at døtrene hans skal være omskåret.

– Han er ukjent med at det har skjedd noe straffbart mot døtrene og sier det i så fall må ha skjedd mot hans viten, sier Rieber-Mohn.

Mor gravid

Kona er gravid i sjuende måned. Hun har helseproblemer og ble ikke framstilt for varetektsfengsling sammen med sin ektemann. Hun har imidlertid fått passet sitt beslaglagt, og barna som fortsatt bor i Oslo, er tatt hånd om av barnevernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fare for at hun kommuniserer med barna i Gambia, men vi tror det er mindre risiko for at hun forlater landet uten far og barn, sier Gulnes.

Foreldrene ble første gang anmeldt for kjønnslemlestelse av Human Rights Service (HRS) i 2005, etter at HRS sammen med Dagbladet reiste til Gambia og gjorde egne undersøkelser.

– Dette er en historisk dag. Jeg håper på dom og at denne saken får konsekvenser, sier informasjonsansvarlig Hege Storhaug i HRS.

Siktelsen mot ekteparet ble utvidet til også å gjelde de fire eldste barna på bakgrunn av HRS’ anmeldelse.

– Sterkt signal

Regjeringen la i februar fram en handlingsplan mot kjønnslemlestelse for perioden 2008 til 2011.

– Med en slik sak gis det et sterkt preventivt signal inn i miljøene hvor kjønnslemlestelse forekommer, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister, Anniken Huitfeldt (Ap), påpeker at politiet fram til nå har hatt relativt lite erfaring med slike saker, men at de etter hvert har fått til et bedre samarbeid med barnevernet.

Forsker Hilde Lidén ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) mener også en eventuell dom kan forandre miljøene innad.

– Oppmerksomhet rundt dette temaet er alltid viktig, men samtidig er det viktig at man gjør det med klokskap. For mye oppmerksomhet kan føre til at endringsprosessene i miljøene oppleves stigmatiserende og negativt, sier Lidén.(©NTB)