Frykter meslinger under EM

Meslinger er svært smittsomt, og det er økt risiko for smitte i store folkemengder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Meslinger er svært smittsomt, og det er økt risiko for smitte i store folkemengder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En meslingepidemi har herjet vertslandet Sveits i to år. Nå frykter myndighetene at smitten skal spre seg under EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Meslinger

Meslinger er en virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli), og gir utslett med feber. Sykdomsforløpet kan inndeles i to faser, den innledende fasen (prodromalfasen) og utslettfasen.

De første symptomene kommer 1-2 uker etter at man blir utsatt for smitte (inkubasjonstid).

Sykdommen starter med forkjølelsesplager som hoste, rennende nese, øyekatarr, lysskyhet, høy feber og sykdomsfølelse, og varer i 3-4 dager.

Det er ikke utslett i denne fasen.

I den andre fasen stiger temperaturen på nytt, og det typiske meslingutslettet viser seg.

Kilde: Pasienthåndboka

Sveits har hatt de senere årene hatt et stort utbrudd av meslinger. Fra starten av utbruddet i 2006 til februar i år er det registrert cirka 1400 tilfeller. Smittekilden er ukjent.

Helsemyndighetene i Sveits anbefaler besøkende som ikke er vaksinert og ikke har hatt sykdommen, om å vaksinere seg før de besøker landet under fotball-EM som starter til helgen.

Meslingeutbruddet på Nøtterøy i april er ifølge Folkehelseinstituttet en av flere utløpere fra meslingeutbruddet som startet i Sveits.

- De fleste nordmenn er immune

Etter innføring av MMR-vaksinen, som gis ved alder 15 måneder og 13 år, er meslinger blitt en sjelden sykdom i Norge. Meslinger ses i dag kun hos personer som ikke er vaksinert.

– Vi regner med at de fleste nordmenn er immune mot meslinger, og sykdommen forekommer nesten ikke i befolkningen lenger, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men noen utsetter seg bevisst for smitte fordi de ikke ønsker å vaksinere seg, forteller han.

– Man kan risikere å bli smittet ved å reise til Sveits dersom man ikke er vaksinert, men dette gjelder jo andre steder også, sier Aavitsland.

Besøkende til Sveits rådes til å sjekke hvorvidt de er, og om de er godt nok, vaksinert. Meslinger er svært smittsomt, og det er økt risiko for smitte i store folkemengder.

Stort problem på verdensbasis

De siste års meslingeutbrudd i flere europeiske land er en betydelig trussel mot målet om et meslingefritt Europa i 2010, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

I verdensmålestokk er meslinger fortsatt en svært alvorlig sykdom og et stort helseproblem, spesielt i u-land, der meslinger er en betydelig årsak til barnedødelighet.

Ifølge Folkehelseinstituttet fører meslinger til at bortimot en halv million barn dør hvert år.