Forbyr matutdeling

<p>Zimbabwes president Robert Mugabe er denne uken tilstede ved et toppmøte i Roma om de stigende matvareprisene i verden. Samtidig forbyr hans regjering bistandsarbeidere å dele ut mat i Zimbabwe. Foto: Scanpix/Reuters.  </p>
Zimbabwes president Robert Mugabe er denne uken tilstede ved et toppmøte i Roma om de stigende matvareprisene i verden. Samtidig forbyr hans regjering bistandsarbeidere å dele ut mat i Zimbabwe. Foto: Scanpix/Reuters.

De aller fattigste i Zimbabwe rammes hardt etter at regjeringen har gitt alle frivillige organisasjoner beskjed om å innstille sitt arbeid i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen til president Robert Mugabe beskylder hjelpeorganisasjonene for å støtte opposisjonen, og forlanger nærmest en lojalitetserklæring fra hjelpeorganisasjonene.

Forbudet ses som del av en skjerpet undertrykking før valget 27. juni, da president Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai møtes til andre runde i presidentvalget.

Fredag ble Tsvangirai arrestert for andre gang på tre dager, etter at han hadde ignorert et forbud mot å drive valgkamp. Han ble løslatt etter noen timer, uten siktelse. Politiet nekter opposisjonspartiet MDC å drive valgkamp en rekke steder, angivelig av sikkerhetsgrunner.

Frustrerte hjelpeorganisasjoner

Samtidig som voldsbruken trappes opp før valget, vil regimet også bruke nødhjelp og mat for å sikre støtte til Mugabe. Regjeringen har også tidligere forsøkt å tvinge frivillige organisasjoner til å kanalisere sin hjelp via lokale Mugabe-lojale myndigheter.

Både norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner er frustrerte over forbudet, som vil ramme flere millioner av Zimbabwes fattigste.

– Våre prosjekter omfatter 500.000 mennesker. Nå sitter 300 lokalt ansatt og får ikke gjøre jobben sin, sier Marthe Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen Care.

Hun stiller seg uforstående til regjeringens påstander om de har brukt mat til å lokke folk til å stemme på opposisjonen.

– Politisk nøytralitet er vårt utgangspunkt. Vi hjelper dem som trenger det mest, uansett politisk tilknytning, sier Gerhardsen til NTB.

– Det er samtidig helt uakseptabelt for oss å bli brukt av regimet, og bare gi hjelp til Mugabe-tilhengere, sier Gerhardsen.

Styret i Care International møtes i Oslo lørdag, blant annet for å diskutere situasjonen i Zimbabwe.

Stoppet virksomheten

Redd Barna, som også er aktiv i Zimbabwe, har stoppet all virksomhet i landet til etter valget 27. juni, forteller Anne Pedersen, regiondirektør for Afrika. Hun opplever de siste kravene fra regjeringen som en ytterligere opptrapping av en allerede spent situasjon.

– Vi har 30 lokalt ansatte i Zimbabwe, og det var hensynet til deres sikkerhet som gjorde at vi besluttet å innstille virksomheten til etter valget, sier hun.

Forbudet går ut over fattige barn, som i utgangspunktet er de som er hardest rammet av krisen i Zimbabwe, sier Pedersen. I 2007 ble 260.000 barn nådd av Redd Barnas hjelpeprosjekter.

Mat som våpen

Andre hjelpearbeidere, som ikke vil siteres av hensyn til lokale ansattes sikkerhet, forteller også om svært vanskelig arbeidsvilkår for frivillige organisasjoner og forsøk fra regimet på å bruke mat som politisk våpen.

Også FNs hjelpeprogrammer i Zimbabwe rammes av regjeringens forbud, fordi de ofte samarbeider med lokale organisasjoner. Representanter for internasjonale organisasjoner sier forbudet gjør enorm skade. Tusener av frivillige organisasjoner spiller en avgjørende rolle for å skaffe mat, bolig, helsetjenester og utdanning til millioner av mennesker som er rammet av det økonomiske sammenbruddet i Zimbabwe.

Fordømmer

Både EU og Norge fordømmer forbudet mot hjelpeorganisasjoner.

– At også hjelpeorganisasjoner nå blir nektet adgang til landet vil forverre den allerede kritiske humanitære situasjonen i Zimbabwe, sier statsminister Jens Stoltenberg.

President Robert Mugabe deltok tidligere i uka på FN-toppmøtet om matvaresikkerhet i Roma. Der beskyldte han vestlige land for å bruke frivillige hjelpeorganisasjoner for å prøve å styrte ham. (©NTB)

Personvernpolicy