- Viktige valg gjøres best når du har spist

Spis før du gjør viktige valg, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Spis før du gjør viktige valg, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det er ikke lurt å gjøre viktige valg på tom mage, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom man hopper over et måltid reduseres nivået av en kjemikalie i hjernen, serotonin, som hjelper til med å holde uforsiktige og impulsive handlinger i sjakk.

Et godt måltid derimot, kan forhindre at folk oppfører seg på en hissig, aggressiv og uredelig måte – fordi maten bidrar til at nivået av serotonin opprettholdes, mener forskere fra Cambridge University i England.

Serotonin er kjent som «lykkekjemikalien», nettopp fordi lave nivåer fører til dårlig humør, mens veldig høye nivåer – som man blant annet kan få ved å ta stoffet ecstasy – fører til en følelse av eufori, melder melder The Telegraph.

Stoffet kroppen hovedsakelig bruker til å produsere serotonin – aminosyren tryptophan – kommer bare fra kosten, og det er derfor nivået av serotonin synker mellom måltidene.

Noen matvarer inneholder spesielt mye av aminosyren, som kyllingsuppe og sjokolade. Rødt kjøtt, meieriprodukter, nøtter, frø, bananer, tunfisk, skalldyr og soyaprodukter er også gode kilder.

Manipulerte dietten

Usikker? Spis først. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)Usikker? Spis først. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Forskerteamet som bestod av psykologer, manipulerte dietten til deltagerne for å endre serotonin-nivåene deres. De kom fram til at deltagerne som hadde lave nivåer av kjemikalien, oftere lot følelsene styre, og at de dermed tok avgjørelser som på lang sikt ikke var i deres beste interesse.

Deltagerne som hadde høye nivåer av serotonin oppførte seg derimot mer rasjonelt og tok dermed gode langsiktige avgjørelser, melder The Independent.

Studien foregikk ved at forskerne fikk deltagerne til å spille om penger – The Ultimatum Game. Spillet går ut på at en spiller foreslår å dele en sum penger med den andre spilleren, for eksempel «du får 30 prosent, jeg tar 70 prosent». Hvis den andre spilleren godtar, får spillerne den avtalte summen med penger. Hvis de ikke kommer til enighet, får ingen av dem noen ting.

Studien som er publisert i tidsskriftet Science, viste at vanligvis avviste spillerne omtrent halvparten av tilbudene om mindre enn 20-30 prosent av pengene, selv om dette betydde at de ikke fikk noen ting. Men spillerne som hadde lave nivåer av serotonin avviste mer enn 80 prosent av slike tilbud.

Dette gjaldt også for deltagere som ikke følte de hadde symptomer på serotoninmangel, som for eksempel dårlig humør, som kunne virke inn på valgene.

- Viktig å forstå

Molly Crockett som ledet studien, forteller at The Ultimatum Game brukes av økonomer for å vise at menneskers valg ikke er rasjonelle.

- Hvis beslutningstagningen var rasjonell ville vi godta ethvert tilbud, selv de som er urettferdige, men det er ikke det som skjer.

- Våre resultater foreslår at serotonin spiller en viktig rolle når vi tar sosiale beslutninger, ved å holde aggressive sosiale reaksjoner i sjakk. Endring i dietten og stress fører til naturlige svingninger i serotonin-nivåene, så det er viktig å forstå hvordan dette kan virke inn på hverdagslige valg, sier hun ifølge The Independent.

Personvernpolicy