Streiken i Oslo kommune over

Streiken i Oslo kommune over
Streiken i Oslo kommune over

Streiken i Oslo kommune er over. Den ga ikke ekstra penger, men løfter om en god lønnsutvikling i år og de nærmeste årene, opplyser organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Arnt Folgerø/Einar Olsen): Unio har ifølge forhandlingsleder Ellinor Gilberg fått forsikringer om at lønnsforskjellen mellom lærere i Oslo og omegnskommunene skal jevnes ut. Dette har også vært et viktig krav for Unio, og det samme gjelder i forhold til nærliggende fylkeskommuner, særlig Akershus.

Allerede til høsten vil dette spørsmålet bli tatt opp i justeringsforhandlinger, og partene er enige om at det nå skal skje en utjevning.

Gilberg sier til NTB at det er 15-20.000 kroners forskjell i lærerlønninger på lektornivå mellom Oslo og nabokommunene.

Større likeverdighet
Gilberg sier også at Oslo kommune har forpliktet seg til å styrke likeverdigheten mellom de ulike partene i lønnsforhandlinger. På spørsmål om hva den styrkede likverdigheten går på, ville ikke Gilberg gi noe konkret svar på en pressekonferanse hos Riksmeklingsmannen etter at streiken var avblåst torsdag ettermiddag.

Meklingsmann Geir Engebretsen sier at meklingen mellom partene torsdag ikke dreide seg om den økonomiske rammen.

– Den økonomiske rammen for oppgjøret i Oslo er den samme som for KS-oppgjøret, sier Engebretsen til NTB.

Kommunen glad

Finansbyråd Stian Røsland i Oslo kommune, som er kommunens forhandlingsleder, sier at han er tilfreds med at streiken er over slik at de streikende er tilbake på jobb fredag morgen og barnehager og skoler kan åpnes igjen. Røsland sier også at han er glad for at den økonomiske rammen for oppgjøret i Oslo er holdt.

Om resultatet fra torsdagens korte mekling ellers sier Røsland at kommunen og Unio har fått en felles forståelse av opplegget for lønnsforhandlingene i årene framover.

– Vi har også samsnakket oss bedre om hvordan vi skal prioritere utdanningsgruppene og utdanningspersonalet, sier Røsland.

Samme løftene

Unio-medlemmer i Oslo har streiket i tolv dager. Oslo kommune og Unio Oslo var i dialog store deler av natt til torsdag, etter at Unios streik i den øvrige delen av kommunesektoren tok slutt onsdag.


Bortsett fra løftene om likestilling mellom Oslo og omegnskommunene har Unio-medlemmene i Oslo fått de samme forsikringene som de streikende i andre deler av landet.

– Oslo kommune forplikter seg til større likeverdighet i lokale lønnsforhandlinger, og anerkjenner betydningen av likelønn og kompetanse, opplyser Unio i en pressemelding.

Lærere, førskolelærere, sykepleiere og fysioterapeuter deltok i streiken i Oslo.

Justeringsforhandlinger
Årets oppgjør i Oslo er på ingen måte ferdig. Fremdeles skal over halvparten av tilleggene fordeles i et justeringsoppgjør og i lokale lønnsforhandlinger.

Ifølge Unio er det derfor svært viktig at Oslo kommune har forpliktet seg til å skape større likeverdighet i slike forhandlinger.

– Kommunen har også gitt forsikringer om at Unios medlemmer vil bli prioritert i justeringsforhandlingene, sier forhandlingsleder Ellinor Gilberg. (©NTB)

Personvernpolicy