Politi kastet student fra balkong

Elwali Kadimi brakk nakken etter å ha blitt kastet ned av en balkong av marokkansk politi. I dag ligger han på sykehus i Marrakech. Foto: vest-sahara.no
Elwali Kadimi brakk nakken etter å ha blitt kastet ned av en balkong av marokkansk politi. I dag ligger han på sykehus i Marrakech. Foto: vest-sahara.no

Marokkansk politi dyttet Elwali Alkadimi ned fra en balkong så han brakk nakken. Studenter fra Vest-Sahara utsettes for grove overgrep i Marokko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Kairo): Nå er norgesvennen Rabab Amidane på rømmen fra marokkansk politi etter at politiet stormet universitetet i Marrakech for å stoppe protester fra vestsahariske studenter.

14. mai ble den vestsahariske studenten Elwali Alkadimi kastet ned fra en balkong i fjerde etasje da marokkansk politi stormet studentboligene. Sammenstøtene kom etter protester på Al-Qadi Ayad-universitetet mot diskriminering av studenter fra det omstridte området Vest-Sahara. Størstedelen av ørkenstripen har vært i marokkanske hender siden 1979, noe den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario og FN, oppfatter som en folkerettstridig okkupasjon.

Sommeren 2007 møtte Rabab Amidane statsminister Jens Stoltenberg. I dag har hun måttet forlate engelsk-studiene i Marrakech i frykt for represalier fra marokkansk politi. Foto: vest-sahara.noSommeren 2007 møtte Rabab Amidane statsminister Jens Stoltenberg. I dag har hun måttet forlate engelsk-studiene i Marrakech i frykt for represalier fra marokkansk politi. Foto: vest-sahara.no

- Vi protesterte fordi studenter fra Vest-Sahara har blitt kastet ut av universitetene på grunn av deres politiske meninger, sier Rabab Amidane på telefon til ABC Nyheter.

Sammenstøtene mellom studenter og marokkanske politistyrker kom etter at aktivister fra Vest-Sahara protesterte mot diskriminering og utvisninger fra universitetene. Samtidig har marokkanske studenter ved universitetet protestert mot tilfeller av matforgiftning i studentkantinen. Det har også vært flere voldsepisoder der studentaktivister har blitt kraftig skadet denne våren.

Kan ikke dra tilbake

- Nå er jeg i Vest-Sahara. Jeg kan ikke dra tilbake til universitetet, det er fullstendig beleiret av politiet. Tre hundre studenter ble arrestert den dagen, sier Rabab Amidane.

Studentaktivisten har to ganger har besøkt Norge for å reise støtte til Vest-Sahara. Sommeren 2007 møtte hun blant annet statsminister Jens Stoltenberg.

Selv om tortur og politiske fengslinger har blitt mindre vanlig i Marokko de siste årene, er støtte til vestsahariske krav om selvstendighet fortsatt politisk betent. Familien til engelskstudenten Amidane har tidligere blitt utsatt for avhør og tortur på grunn av hennes politiske aktiviteter. Tre hundre studenter ble arrestert under stormingen av universitetet. 46 av de som fortsatt er innesperret er av marokkansk opprinnelse, ifølge Amidane.

- Vestsahariske studenter kan ikke ytre seg fritt overhodet, sier Torunn Berg fra Norsk Studentunion på telefon til ABC Nyheter. Hun besøker nå studenter fra det omstridte ørkenområdet i Marokko.

Norsk student besøkte

Torunn Berg fra Norsk Studentunion, på Universitetet for Miljø og Biovitenskap, møtte den skadde studenten Alkadimi på en klinikk i Casablanca, der han nå får trening, med finansiell støtte fra aktivister i Norge og Sverige. Hun reagerer på hvordan den marokkanske staten behandler studentene.

Den norske studenten Torunn Berg fra Norsk Studentunion har besøkt Alkadimi. Foto: vest-sahara.no.Den norske studenten Torunn Berg fra Norsk Studentunion har besøkt Alkadimi. Foto: vest-sahara.no.

- Det var veldig sterkt å møte ham, han var sammen med moren og broren, sier hun til ABC Nyheter på telefon fra Casablanca.

- Det er helt forferdelig det som skjedde. Han ble dyttet av en politimann ned fra en balkong i fjerde etasje.

Studenten besøkte sykehuset for å overleve penger samlet inn til Alkadimi fra Norge og Sverige, for å gi ham en mulighet til rehabilitering. Hun opplyser om at han har begynt å kunne bevege på den ene halvdelen av overkroppen, men er fortsatt i praksis lam. Det vil fortsatt kunne ta 6-8 måneder før han kan forlate sykehuset.

- Han ble liggende tre timer før ambulansen kom og deretter to timer på sykehuset, før han fikk legehjelp, sier Berg.

Voldelig studentpolitikk

De siste urolighetene er bare toppen av en voldsbølge som har rammet universitetet i den sydlige byen Marrakech denne våren. Flere vestsahariske studenter ble i april utsatt for angrep fra marokkanske gjenger inne på universitetsområdet. Aktivistene fra Vest-Sahara beskylder marokkansk politi for å leie gjenger til å gå til angrep på dem.

Men 14. mai ble politiet satt inn da marokkanske og saharawiske studenter samlet seg for å protestere mot studentadministrasjonen. De siste protestene markerer stiftelsen av frigjøringsfronten Polisario i 1973 og det første angrepet på spanske soldater som da koloniserte området, 20. mai samme år.

- Vi demonstrerte for vår rett til utdanning, flere saharawiske studenter har blitt nektet å studere medisin, og ingeniørstudier, samt mastergradsstudier, sier studentaktivisten Amidane.

- Vi ønsket å demonstrere mot studentadministrasjonen, men vi ble stoppet fordi hæren omringet gatene.

Sammenstøt mellom politiske grupperinger er nærmest dagligkost på marokkanske universitet. Flere av de saharawiske aktivistene har forgreninger til den marxist-leninistiske grupperingen «demokratisk vei» og tolv fra denne organisasjonen er blant de marokkanerne som nå sitter i fengsel, i følge Amidane.