Nyt finværet - mens du kan...

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Til dere som stresser fordi hagen tørker ut: Nyt sola i helgen, til uka ordner værgudene opp med vanning. Til dere som er lei av å høre om finvær i sør: Slapp av, nå er det deres tur!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til helga ser det ifølge Meteorologisk institutt ut til å bli fint vær i stort sett hele landet, med unntak av områdene helt i nord:
– Sør-Norge vil fortsatt få varmt og fint vær ut uka. I Nord-Norge er det nå blitt ganske bra, men i Finnmark er det fremdeles skyet og nedbør. Troms og Finnmark får generelt litt lavere temperaturer enn for resten av landsdelen, sier vakthavende meteorolog Anders Sivle til NTB.

Jevnes ut

Til uka ser det ut til at forskjellene i været mellom sør og nord jevnes ut.
– Temperaturene for hele landet vil ligge rundt 15-20 grader, altså varmere enn det har vært i nord, mens det i sør blir noe kjøligere enn fram til nå, sier Sivle.
Det pene været som begynte i Nord-Norge i helga vil fortsette og dessuten nå finnmarkingene også:
– Temperaturene vil stige mest i Troms og Finnmark fra mandag til torsdag.
I Sør-Norge må folk belage seg på at høytrykket svekkes kraftig fra mandag.
– Vi får et lavtrykk og kjøligere værtype inn over Vestlandet og Trøndelag fra mandag. Dette vil forflytte seg østafjells utover uka. Mot slutten av denne perioden ser det dermed ut til å lette opp litt på Vestlandet og i Trøndelag, mens det fortsatt vil være noe nedbør østafjells, sier Sivle.

Grillfri helg

Torsdag morgen gikk Meteorologisk institutt på nytt ut med varsel om meget stor skogbrannfare for hele Sør-Norge.
– Det er ekstremt nå. Både her på Vestlandet og i resten av landet oppfordrer vi folk til ikke å gjøre opp ild i skog og mark. Hvis du må grille, gjør det hjemme på terrassen eller i hagen. Det er knusktørt og en gnist er nok til å antenne store områder, med hjelp fra litt vind, sier brigadesjef Sven Kåre Hagevik ved brannvesenet i Sør-Rogaland.
Han har også en oppfordring når det gjelder vannforbruk:
– Vi håper folk i kommuner med vanningsrestriksjoner overholder disse. Må vi rykke ut og det er for lite trykk i slangene våre, får vi problemer, særlig hvis det er i et strøk uten tilgang til tjern eller vann. Ute i skog og mark kan vi som oftest hente vann fra naturen.
Hagevik minner om at selv om det er meldt noe nedbør til uka, så er grunnen tørr og faren for skogbrann vil derfor kunne vedvare. (©NTB)

Personvernpolicy