Streik rammer tusenvis av Kreta-turister

<p> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

Star Tour jobber på spreng for å redde ferien og hjemreisen for tusenvis av Kreta-turister etter at de kabinansatte i charterselskapet TUI gikk ut i streik torsdag formiddag. Foreløpig kan de som reis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidskonflikten mellom de Parat-organiserte og arbeidsgiverforeningen NHO Luftfart fører til at alle TUI Fly Nordics flyginger fra Gardermoen blir innstilt.

Selskapet har to flyginger til Chania på Kreta med retur hver eneste dag. Daglig vil rundt 375 ferieklare nordmenn miste flyene sine på Gardermoen og like mange får problemer med å komme seg hjem fra den populære ferieøya i Middelhavet.

TUI Fly Nordic flyr hovedsakelig for turoperatøren Star Tour og de nærmeste dagene er det kun Star Tour-gjester som blir berørt.

– Målet er at kundene skal komme seg av gårde og vi har hatt samtaler med flere ulike selskaper. Vi jobber nå med å få klarhet i om vi kan få fly fra andre selskaper inn til Gardermoen og kabinpersonell på plass, sier informasjonsrådgiver Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NTB.

Star Tour har i flere uker jobbet med en backupplan i tilfelle det skulle bli streik.

Fikk reise

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt, men ettersom meklingen gikk mange timer på overtid kunne rundt 375 Kreta-reisende puste lettet ut torsdag morgen. Det første av to fly til den greske ferieøya torsdag, lettet klokken 7.

– Det er ikke hyggelig å ramme passasjerene. Vi har ordnet det slik at dette flyet får lov til å ta med seg passasjerene som skal tilbake til Norge, sier Fischer.

Star Tour har i flere uker jobbet med en backupplan i tilfelle det skulle bli streik. Også solturistene som hadde billett til Kreta-avgangen klokken 19.10 torsdag kveld kunne glede seg over at ferien ikke gikk i vasken.

– Vi har fått til en løsning for dem som skal reise til Kreta torsdag kveld. Alt skal gå som normalt og flyet har avgang klokken 19.10. Vi jobber nå videre med å få på plass de øvrige flygingene, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Lønn og planlegging

Striden i meklingen sto både om lønn og fritid, og ikke minst om forutsigbarhet for helgefri. De kabinansatte er oppgitt over at ledelsen ikke var villig til å la dem kunne planlegge fritid i helgene i større grad.

– De kabinansatte har ingen faste frihelger i løpet av et år. Vårt krav var å få mulighet til å planlegge aktiviteter med familie og venner noen få helger per år, sier hovedtillitsvalgt for de kabinansatte Anders Myhrvold.

Myhrvold er dessuten frustrert over at arbeidsgiveren ikke har gjort som den lovet for fire år siden, da de ansatte sa fra seg lønnstilleggene mot at de skulle få dette tilbake i bedre tider.

– Vi hadde forventet at TUI Fly Nordic ville holdt dette løftet, og er svært skuffet over at motparten på denne måten har ført oss bak lyset.

Meklingsmann Mats Stensrud jobbet i morgentimene torsdag med en skisse, men den ble aldri lagt fram.

– Avstanden var så stor at jeg ikke fant noen grunn til å fremsette et forslag. Det var på lønn og lønnstillegg av forskjellige slag at avstanden ble for stor, sier Stensrud til NTB.

Personvernpolicy