- Rødvin kan øke levealderen

<p>Illustrasjonsfoto: Colourbox.com </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com 

Rødvin er styrket som hjertedrikk. Selv små doser av stoffet reservatrol er bra, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøk gjort på middelaldrende mus viser at små doser av stoffet resveratrol gir samme effekt som en lavkaloridiett - det øker levealderen.

Tidligere trodde forskerne at dosene av resveratrol måtte være mye større, slik at man nærmest måtte drikke seg i hjel for eventuelt å bli frisk og sunn, skriver Forskning.no.

Men den nødvendige dosen kan være så liten at resveratrol kan forklare det såkalte «franske paradokset», som går ut på at franskmenn spiser fet mat med usunne mettede fettsyrer, men likevel har mindre hjerte- og karsykdommer enn folk fra andre land.

Rødvin inneholder resveratrol, og det daglige glass rødvin til måltidet kan derfor forklare dette paradokset.

Påvirker genene

Stoffet virker ved å endre måten genene skrur seg av og på i kroppen med økende alder. Den nye studien viser at selv lave doser resveratrol påvirker måten genene kommuniserer med kroppen på. Og effekten er den samme som ved å senke inntaket av kalorier med 20 til 30 prosent.

Resveratrol finnes i planter, og plantene bruker stoffet til å forsvare seg mot angrep fra bakterier og sopp.

Det er mulig å få i seg stoffet uten å drikke vin - reservatrol utvinnes nemlig og selges som kosttilskudd, samt at druesaft inneholder like mye resveratrol som rødvin.

Men det er flere undersøkelser som viser at moderat alkoholforbruk reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Både de som drikker lite eller ingenting og de som drikker veldig mye, vil lettere kunne få hjerteproblemer og andre helseplager.

- Reduserer risiko for leddgikt

To ferske studier, fra Karolinska instituttet i Sverige, viser at regelmessig alkoholinntak reduserer risikoen for å utvikle leddgikt betraktelig, melder BBC.

Leddgikt eller revmatoid artritt er en kronisk leddsykdom med ukjent årsak. Sykdommen gir leddbetennelser som fører til ødeleggelse av ledd.

De totalt 2,750 deltakerne i de to studiene ble spurt om levemåte, deriblant drikkevaner og røykevaner.

De deltakerne som ukentlig fikk i seg alkohol tilsvarende fem glass rødvin hadde opptil 50 prosent mindre sjanse for å utvikle leddgikt sammenlignet med dem som drakk minst.

Studien viste derimot at røyking var en signifikant risikofaktor for å utvikle sykdommen.

Hvorfor alkohol ser ut til å ha denne effekten er fremdeles uklart.

Personvernpolicy