– Skeptiske til å jobbe med HIV-positive

Folk flest er skeptiske til å jobbe sammen med HIV-smittede, viser den første undersøkelsen om nordmenns holdninger til hiv på 16 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første AIDS-diagnosen i Norge ble beskrevet i 1983. Den foreløpig siste undersøkelsen om våre holdninger til hiv ble gjennomført i 1992.

Den ferske undersøkelsen som er gjennomført av tre forskere ved Fafo, viser at skepsisen til HIV-smittede fortsatt er temmelig stor.

Innskrenke

- Det kan se ut som om folk vil ha åpenhet fordi de ønsker å ivareta sin egen sikkerhet. Skepsisen til å ha en HIV-positiv kollega er utbredt, sier Fafo-forsker Roland Mandal til Aftenposten.

Undersøkelsen viser blant annet:

* Tre av fem mener at en HIV-positiv må være forpliktet til å informere arbeidsgiver om sin HIV-status.

* Halvparten av de 1.000 spurte over 15 år mener at arbeidsgiver må ha rett til å endre arbeidsoppgavene for en HIV-smittet av hensyn til kollegenes sikkerhet.

* Et flertall av befolkningen er med andre ord villig til å akseptere relativt store innskrenkninger i de HIV-positives muligheter til å ta egne valg på arbeidsplassen.

- Sjokkerende

Prosjektleder Kom Fangen i Helseutvalget mener mangel på kunnskap skaper irrasjonell frykt:

- Det er sjokkerende at man har de samme holdningene nå som man hadde for 15 år siden, tatt i betraktning kunnskapen vi har i dag. Dette må bunne i en irrasjonell frykt, sier han til Dagsavisen.

Styreleder Per Miljeteig i HivNorge er enig:

- Folk har helt utdaterte oppfatninger om hiv, sier han.

Nei til barnepass

Nesten ni av ti (88 prosent) mener det er greit at HIV-positive har foreldreansvar.

Men samtidig sier hver tredje spurte at de ikke ville akseptere å la en HIV-positiv passe deres egne barn.

- Dette bekrefter vår hypotese om at nærheten til den aktuelle situasjonen har betydning for folks holdninger, sier Mandal. (©NTB)

Personvernpolicy