– Ambassadeangrep planlagt i lang tid

<p>Terrorangrepet mot den danske ambassaden i Islamabad var planlagt i lang tid, mener dansk etterretning. (Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix) </p>
Terrorangrepet mot den danske ambassaden i Islamabad var planlagt i lang tid, mener dansk etterretning. (Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix)

Angrepet mot Danmarks ambassade i Islamabad var planlagt nøye og i lang tid, mener dansk etterretning. Pakistansk politi har pågrepet tre menn i forbindelse med terrorangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre arresterte er mistenkt for tilknytning til bilen som ble brukt i selvmordsangrepet og som ble stjålet fra en politistasjon i byen Mochiwala 18. februar, meldte berlingske.dk onsdag. Dansk politi sender nå fagfolk til Pakistan for å bistå i etterforskningen.

Seks personer ble drept og 35 såret i angrepet mandag. Danske etterforskere mener det er «meget sannsynlig» at al-Qaida eller noen med nær tilknytning til gruppen står bak, og at den danske ambassaden var målet for bomben.

Al-Qaida

– Det er vår klare oppfatning at al-Qaida eller en gruppe relatert til al-Qaida står bak angrepet, sier Jacob Scharf, sjef for den danske etterretningstjenesten PET.

Pakistansk politi vil foreløpig ikke spekulere rundt hvem som står bak angrepet, men bekrefter at det er snakk om et selvmordsangrep.

– Jeg tror vi kan si med rimelig stor sikkerhet at det var et selvmordsangrep, opplyste sjefen for politienheten Federal Investigation Agency (FIA), Tariq Pervez, onsdag. Han sa videre at bomben besto av om lag 25 kilo sprengstoff og lignet bomben som ble brukt i et selvmordsangrep i Lahore i mars.

Norske myndigheter har begynt arbeidet med å flytte den norske ambassaden til et sikrere diplomatisk strøk i Islamabad, og forsøker å hjelpe Danmark med å finne midlertidige lokaler til sin ambassade, sa Norges ambassadør Aud Marit Wiig til NTB onsdag.

Ukjent angriper

Ingen har foreløpig sagt at de står bak bombeangrepet som kostet fem pakistanere og en danskpakistaner livet, mens 35 kom til skade. Eksperter er uenige om både motivet for angrepet og hvem som står bak.

Mens de fleste knytter angrepet til de danske Muhammed-karikaturene, finner en pakistansk militærekspert tidspunktet underlig. Han tror heller angrepet er et forsøk på å ødelegge fredssamtaler mellom regjeringen og to av de største Taliban-gruppene i Pakistan.

Både USA, NATO og Afghanistan er skeptiske til samtalene, i likhet med deler av det ytterliggående muslimske miljøet i Pakistan. En pakistansk tjenestemann sa tirsdag at angrepet ikke kommer til å ha noen innvirkning på forhandlingene. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy