Tøffe gutter, vakre prinsesser og 70-tallsbarn

<p>Årets barnemotetrend er inspirert av mønstre, farger og snitt fra 1970-tallet. Også økologiske materialer er i tiden. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX</p>
Årets barnemotetrend er inspirert av mønstre, farger og snitt fra 1970-tallet. Også økologiske materialer er i tiden. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Mette Dahl ville kjøpe blå badebukse til sin seksårige niese Karen, men fikk beskjed om at jenter skulle ha bikini eller badedrakt. Hun stusset over hvor kjønnsfiksert klesmoten for barn er blitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som barn av 1970-tallet og selv barnløs var ikke Dahl informert om at jenter skal se ut som små damer, mens gutter skal være tøffe superhelter.

- Det var jo så androgynt da vi vokste opp, og i hodet mitt var jeg fremdeles i den tro at barneklær er barneklær. Jeg innser at jeg tok feil, ler hun.

Som ansatt ved Norsk Folkemuseum tok hun initiativ til «Hot Spot», en liten, kortvarig installasjon som belyser kjønnsaspektet ved barns klær på 1950-tallet, 1970-tallet og de siste ti årene. Utstillingen åpner torsdag.

- Det ser ut til at vi har gått fra uniformert stil for gutter og jenter, via kjønnsnøytrale klær tilbake til de svært uniformerte igjen, sier hun til NTB

De siste tiårene har lilla og rosa dominert for jenter, mens gutta har fått mye blått og mørkegrønt. Jentene får hjerte- og blomstermotiv, gutta får biler og fotball. I tillegg har særlig jenters klær i stor grad fått samme snitt som voksenklærne. For tre år siden ble det bråk da flere av de store kleskjedene lanserte bikinier for jenter helt ned i ettårsalder. (©NTB)

Personvernpolicy