Streiken i kommunesektoren er over

<p>Streikende kommuneansatte fra bl.a.  UNIO og Sykepleierforbundet gikk i tog fra Rådhuset til Youngstorget i Oslo i slutten av mai. Nå er streiken slutt, bortsett fra i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)</p>
Streikende kommuneansatte fra bl.a. UNIO og Sykepleierforbundet gikk i tog fra Rådhuset til Youngstorget i Oslo i slutten av mai. Nå er streiken slutt, bortsett fra i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Streiken i kommunesektoren ble onsdag avblåst, men fortsetter i Oslo. KS lover lærere og helsepersonell ekstra penger de neste årene for å sikre lønnsutviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene ble innkalt til møte hos Riksmeklingsmannen klokka 10 onsdag, og mindre enn en time senere kom meldingen om at partene var kommet til enighet.

11.200 kommuneansatte Unio-medlemmer har vært i streik. De streikende vil være tilbake på jobb fra torsdag 5. juni klokken 6.

KS og Unio er enige om behovet for et godt lønnsnivå og en positiv lønnsutvikling for utdanningsgruppene i kommunesektoren. Begge partene er blitt enige om at lønnsnivået og lønnsutviklingen må bygge opp under Likelønnskommisjonens prinsipper.

– Viktig og riktig

– Vi har fått penger som vil bli utbetalt neste år og i 2010 dersom det viser seg at våre medlemmer ikke har like god lønnsutvikling som andre ansatte i kommuner og fylker, sier Unios streikeleder Helga Hjetland.

Hun mener streiken som Unio gjennomførte var både viktig og riktig.

– Vi har gjennomført en riktig, viktig og nødvendig streik med stor støtte i befolkningen. Vi har fått en forsikring om en god lønnsutvikling for Unios medlemmer. KS er nå med i kampen for likelønn, og vi har fått en anerkjennelse for at utdanning må lønne seg, sier Hjetland.

Unios hovedanliggende er at utdanningsgruppene er avgjørende for å bygge opp kommunale tjenester av høy kvalitet.

– Uten et lønnsnivå og en lønnsutvikling som er egnet til å rekruttere og beholde våre medlemsgrupper, vil viktige tjenester som barnehage, skole, kultur og helse forvitre, sier Hjetland.

Streik i Oslo

Partene er imidlertid uenige om hvordan resultatet av årets oppgjør slår ut for utdanningsgruppene. Derfor er det satt ned et partssammensatt utvalg som skal følge lønnsutviklingen for skoleverket og utdanningsgruppene i kommunesektoren. På den måten skal målsettingene om å beholde og rekruttere kompetente medarbeidere realiseres. Slik skal Unios medlemmer sikres en lønnsutvikling som er minst på nivå med øvrige grupper i kommunal sektor.

Unios streik i Oslo kommune er imidlertid ikke avblåst. Den fortsetter, selv om det ble enighet i konflikten mellom KS og Unio. (©NTB)

Personvernpolicy