Kaller hjem skip med forsyninger fra Burma

<div class="viewNews">Om lag 2,4 millioner burmesere trenger hjelp etter at syklonen Nargis rammet 2. mai.  Foto:  SCANPIX</div>
Om lag 2,4 millioner burmesere trenger hjelp etter at syklonen Nargis rammet 2. mai.  Foto:  SCANPIX

USA kaller hjem fire marinefartøyer med hjelpeforsyninger til syklonrammede Burma etter at juntaen har nektet å gi tillatelse til lossing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske marinen ga onsdag ordren om at skipene skal dra fra området. Admiral Timothy Keating sier det er gjort 15 forsøk på å få militærjuntaen til å godkjenne den amerikanske hjelpeinnsatsen uten at de har fått gjennomslag. Skipene har ligget ankret opp utenfor Burma klare til å bistå de syklonrammede i landet siden 13. mai.

Amerikanerne lar flere helikoptre stå igjen i Thailand dersom juntaen skulle godkjenne at de brukes i hjelpearbeidet i de syklonrammede områdene. Burmesiske myndigheter har imidlertid lagt ned forbud mot bruk av militære helikoptre i arbeidet, og hjelpeorganisasjoner som prøver å distribuere mat og forsyninger, er derfor blitt tvunget til å lete etter sivile fraktmuligheter.

– Dersom de burmesiske lederne skulle ombestemme seg og be om full støtte til dem som lider, er vi beredt til å hjelpe, sier Keating.

Det har vært frykt i Burma for at amerikanerne skal invadere for å få kontroll over landets oljeressurser, melder statlige medier.

Ifølge FN trenger om lag 2,4 millioner burmesere hjelpeforsyninger som mat og medisiner. Syklonen, som rammet 2. mai, har kostet minst 78.000 menneskeliv, og ytterligere 56.000 personer er fortsatt savnet. (©NTB)

Personvernpolicy